Tajani se ispričao: Evo što je poručio

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani razgovarao je sa hrvatskim i slovenskim zastupnicima EP-a iz redova Europske pučke stranke (EPP) koji su u pismu od njega tražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o "talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji".

- Iskreno žalim i ispričavam se jer sam u svojoj izjavi koristio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su se protumačile u formi teritorijalnih pretenzija. Uvjeravam vas, to mi nije bila namjera, niti je takvo moje mišljenje o toj temi. Moja poruka vezano za Istru i Dalmaciju upućena je Istrijanima i Dalmatincima, njihovoj djeci i unucima koji su bili prisutni na obilježavanju Dana sjećanja u Basovizzi, stoji u Tajanijevoj izjavi nakon sastanka.

- Tajani spreman posjetiti Risieru, bivši nacističko-fašistički logor
- Tajani se na plenarnoj sjednici EP - ispričao
- Ljubljana zbog govora Tajanija šalje prosvjednu notu?
- Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija" 

- Svi totalitarni režimi zaslužuju osudu i sve žrtve fašizma, nacizma i komunizma moraju se tretirati s jednakim poštovanjem, zaključio je Tajani.

Tajani se ispričao Grabar-Kitarović i Plenkoviću

Nakon pisma koje mu je uputila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i telefonskog razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani poslao je pismo hrvatskim čelnicima kako bi se ispričao i izrazio žaljenje što je u govoru u Basovizzi rekao "talijanska Dalmacija" i "talijanska Istra", priopćeno je iz Ureda predsjednice i Vlade. 

U Dnevniku 2 HRT-a gostovala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

- Gospodina Tajanija uvjerili smo da izrazi ispriku zbog svoje izjave prije svega našim pismom u kojem smo izrazili zabrinutost i razočarenje zbog njegove skandalozne izjave. Na današnjem sastanku malo smo bolje objasnili jedni drugima o čemu se radi. Jasno je da se predsjednik parlamenta ispričao i jasno je da žali zbog krivih riječi koje je upotrijebio.Jandroković: Tajanijeva izjava za Hrvatsku neprihvatljiva

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Osijeku kako bi volio da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani povuče spornu izjavu, u kojoj je spominjao "talijansku Istru i talijansku Dalmaciju", te da bude svjestan da je što što je izrekao "za Hrvatsku potpuno neprihvatljivo".

Ocijenio je kako je sporna izjava "potpuno neprihvatljiva i opasna", a nije dobra ni u europskom kontekstu, jer je bilo kakvo spominjanje, "koje može asocirati na promjenu granica, vrlo opasna i štetna radnja".

U Saboru se također govorilo o Tajanijevim izjavama.

- Reakcija mora biti jasna. Gospodin Tajani nakon ove izjave treba otići, poručila je Anka Mrak-Taritaš.

- Tajani nas je ponovo podsjetio tko su bili hrvatski patrioti i domoljubi, tko je bila jedina patriotska i domoljubna hrvatska vojska, a to su, da se opet podsjetimo, narodnooslobodilačka vojska, partizani pod vodstvom maršala Tita, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

- Smatramo da izjave koje su date od strane hrvatske Vlade i predsjednice, ipak su trebale biti, rekao bih, malo čvršće i oštrije., rekao je Milorad Batinić iz Kluba zastupnika HNS-a.