Plenković iz Münchena: Vlada ostaje pri nabavi aviona

Drugoga dana međunarodne konferencije o sigurnosti u Münchenu, na kojoj su se okupili deseci čelnika država i vlada iz cijelog svijeta, na vidjelo su izašle sve veće razlike između Europske unije, osobito Njemačke i Sjedinjenih Država o ključnim svjetskim problemima. Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno premijerom Plenkovićem, održalo je i niz bilateralnih sastanaka.

Na trodnevnoj konferenciji o globalnim sigurnosnim problemima sudjeluje više od 600 visokih dužnosnika i stručnjaka za sigurnost, a ove godine, među ostalim, razgovara se o krizi liberalnog međunarodnog poretka, novoj utrci u naoružanju i Europi nakon Brexita.

U 10 godina članstva u NATO-u, Hrvatska je dala velik doprinos svjetskoj slobodi i demokraciji, izjavio je premijer nakon razgovora s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom. Dodao je da je Vlada do sada povećavala iznose za obranu u sklopu članstva. U razgovoru je spomenuta i tema nabave zrakoplova. 

Premijer Plenković osvrnuo se u razgovoru s novinarima na konferenciju rekavši da je imao priliku do njezine polovice sudjelovati na tri panela - o transatlantskim odnosima, Inicijativi triju mora i na onome o Brexitu, što je, podsjetio je, jedna od ključnih tema na europskom dnevnom redu. O Brexitu i kako izbjeći najteže posljedice premijer Plenković razgovarao je s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom

- Nastojimo pronaći rješenje koje bi, ako se ulože dodatni napori, trebalo osigurati ono što je za Hrvatsku najvažnije - uređen, predvidljiv izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, premda žalimo zbog te odluke, smatramo da ona nije dobra, da je loša i za UK i za Uniju, rekao je među ostalim.

Plenković se sinoć sastao i s glavnim tajnikom NATO-a:

Rekao je među ostalim da Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva te da Vlada ostaje privržena nastaviti proces nabave višenamjenskih borbenih aviona:

Komentirao je i četiri godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović. Vjeruje da će je HDZ podržati na predsjedničkim izborima:

Hrvatsko izaslanstvo u Münchenu je imalo vrlo intenzivan dan, sve je pratio HRT-ov novinar Gordan Žvanović:

Plenković je u Münchenu održao i niz bilateralnih razgovora, od onog s europskim povjerenikom Güntherom Öttingerom, bavarskim premijerom Söderom, kosovskim premijerom Haradinajem, predsjednicima Crne Gore i Rumunjske Đukanovićem i Iohannisom.

Na današnjem programu minhenske konferencije ključni su govornici bili njemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsjednik Mike Pence, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te predstavnici Kine, Egipta i drugi uglednici.

Drugi dan konferencije u Münchenu obilježilo je potpuno razilaženje Sjedinjenih Država i Njemačke. Njemačka kancelarka Angela Merkel, aludirajući na politiku predsjednika Trumpa, poručila je da izolacionizam i nacionalizam nikamo ne vode, osobito u vremenima kada se globalna politička struktura raspada.
- Multilateralizam je težak, spor, složen... No, čvrsto vjerujem da je to bolje nego vjerovati da netko može sam riješiti probleme... Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Pa samo mi, zajedno, poručila je.

Odbacila je tvrdnje Washingtona da su njemački automobili sigurnosna prijetnja SAD-u i poduprla daljnju gospodarsku suradnju s Rusijom. Pozvala je na bolju suradnju u pitanjima nuklearnog naoružanja, svjetske trgovine.

Saveznici SAD-a ne smiju kupovati oružje od njegovih protivnika, izjavio je američki potpredsjednik Mike Pence.

- Nećemo mirno stajati dok NATO-ovi saveznici kupuju oružje od naših protivnika. Ne možemo osigurati obranu Zapada ako oni ovise o Istoku, rekao je.

Pence je poručio da će SAD nastaviti s uništavanjem pripadnika tzv. Islamske države i osvrnuo se na odnose s Iranom.

- Vrijeme je da naši europski partneri prestanu podrivati ​​američke sankcije protiv ovog ubojitog, revolucionarnog režima. Da nas podupru i da se naši europski partneri povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma, rekao je Pence.

Rusija je otvorena za pregovore s SAD-om o kontroli i raspoređivanju raketa srednjeg dometa u Europi.

- Predsjednik Putin više je puta izjavio da smo spremni započeti pregovore o produljenju ovog ugovora koji istječe 2021... Predložili smo to Sjedinjenim Državama, no do sada nam nisu ponudili nikakve važnije konzultacije, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na konferenciji u Münchenu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prokomentirao je odnose s Hrvatskom, rekavši da smo "suviše mali da bi bili jedni protiv drugih".

Dok se na konferenciji raspravljalo, središtem Münchena prosvjedovale su tisuće građana tražeći da se zaustavi trgovanje oružjem. 
Pogledajte videoprilog: