Opet masovni prosvjed u Barceloni

Masovni prosvjed u Barceloni. Prema policijskim izvorima, okupilo se oko 200 tisuća ljudi te pola milijuna prema tvrdnjama organizatora.

Traže oslobađanje katalonskih čelnika kojima se sudi zbog pokušaja odcjepljenja od Španjolske. Oni se terete za ignoriranje sudske odluke o zabrani održavanja referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske te proglašenje neovisnosti u jesen prošle godine.

Katalonci su vjerovali da će promjenom vlasti u Madridu dobiti sugovornika za pregovore, no pokazalo se da nije tako. Suđenje katalonskim čelnicima počelo je početkom tjedna na vrhovnom sudu u Madridu. Devet od 12 osumnjičenih je u zatvoru, dok je trojici koji se terete za manja kršenja zakona, dopušteno da se brane sa slobode.

Španjolski ustav zabranjuje regijama da se samostalno odcijepe. Potkraj tjedna premijer socijalist Pedro Sanchez, nakon što je u parlamentu odbijen njegov prijedlog o proračunu, raspisao je izvanredne nacionalne izbore za 28. travnja. Među onima koji su glasovali protiv bile su i katalonske stranke koje podupiru neovisnost.