Građanima nikad lakše donirati hranu, a trgovce priječi država

Udruga Portal dobrote pokrenula je besplatnu mobilnu aplikaciju za doniranje hrane i svih viškova iz kućanstava kako bi se pomoglo potrebitima i gladnima, i smanjilo bacanje hrane. 

Mobilna aplikacija kojom se želi nahraniti gladne i pomoći potrebitima. Ideja je povezati individualne donatore s udrugama koje imaju stalne korisnike. Posrednik je Facebook messenger, a virtualni asistent u aplikaciji glumac Goran Navojec koji vas vodi kroz priču doniranja. Može se donirati gotovo sve.

Samoposluge su mnogima preskupe, pa su i redovi ispred pučkih kuhinja sve veći. S druge strane velika se količina hrane nažalost baca. Donirati nikada nije bilo lakše.

Udruga Portal dobrote, nakon nekoliko uspješnih projekata, poput Kruha za poslije i Jakne za drugoga, odlučila se za digitaliziranu akciju jer, kako kažu, to olakšava i ubrzava doniranje. Trenutno u platformi sudjeluje 27 humanitarnih organizacija koje djeluju na pedesetak lokacija.
Zahtjev Vladi za izmjenom zakona kojim bi se olakšalo doniranje

Iako su svakodnevno redovi ispred pučkih kuhinja, a police u socijalnim trgovinama često prazne, gomile hrane se i dalje bacaju. Hrvatski crveni još je jednom hrvatskoj Vladi uputio zahtjev za izmjenom zakona kojim bi se olakšalo doniranje hrane Crvenom križu, kao i novca i drugih potrepština.

U Hrvatskoj ima velik broj građana koji su gladni, a istovremeno hrana se baca. Trgovcima je još uvijek jefinije prodavati s velikim popustom hranu kojoj istječe rok trajanja nego li je donirati. Crveni križ traži izmjene zakona kako bi se moglo više pomoći ljudima koji su na rubu gladi.

Hrvatska ima dobro ustrojen sustav Crvenog križa i sa 131 podružnicom pokriva cjelokupno područje države. No bez povećanja donacija i novih zakonskih propisa kojima će doniranje Crvenom križu biti tretirano kao olakšica teško će biti osigurati dovoljno novca za sve potrebite.

Crveni križ je u Hrvatskoj od svojega osnutka u javnosti prepoznat kao učinkovit sustav koji pomaže građanima u svim neprilikama, a kao takav priznat je i u Europi, potvrdili su čelnici te institucije.