Pokrenuta istraga: Smiljana Srnec nije više osumnjičena, sada je okrivljenica

Smiljana Srnec više nije osumnjičena, nego se vodi kao okrivljenica. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage. Osnovano se sumnja da je Smiljana Srnec u ljeto 2000. godine s više snažnih udaraca po glavi usmrtila svoju sestru Jasminu. Državno je odvjetništvo istaknulo da protiv donesenog rješenja odvjetnik Smiljane Srnec ima pravo žalbe.

- Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu danas je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenice, rekao je Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

- Donošenjem rješenja o provođenju istrage u postupku Srnec više nije osumnjičenica, nego se prema zakonskoj terminologiji sada radi o okrivljenici, objasnio je.

- Okrivljenica je osnovano sumnjiva da je u ljeto 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru, tako da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi i time joj nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njezine smrti, dodao je.

Istaknuo je međutim da to ne znači da Državno odvjetništvo već danas može početi s ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih dokaznih radnji.

- Naime, protiv donesenog rješenja postoji pravo žalbe, a istraga se može nastaviti tek kada to rješenje postane pravomoćno, rekao je.

Rok za podnošenje žalbe iznosi osam dana od dana dostave rješenja okrivljenici i njezinu branitelju. Rješenje može postati pravomoćno istekom tih osam dana ako žalba ne bude podnesena ili donošenjem odluke po toj žalbi od strane suca istrage Županijskog suda u Varaždinu. 

- Dakle, nakon pravomoćnosti rješenja Državno odvjetništvo ovlašteno je početi provoditi one dokazne radnje koje treba provesti u istrazi, pojasnio je.

Kako bi počeli ispitivati svjedoke, moraju pričekati da prođe rok od osam dana tijekom kojeg se može podnijeti žalba. Ako ne bude podnesena žalba, svejedno treba pričekati istek tog roka.

Na pitanje je li tijekom pretraživanja pronađen tupi predmet za koji se sumnja da je njime počinjeno kazneno djelo, Galić je odgovorio da o takvim detaljima zasad ne može govoriti. Ovisno o konkretnim okolnostima, Državno odvjetništvo odredit će tijek istrage i redoslijed ispitivanja svjedoka.

Na pitanje može li svjedok izaći iz zemlje dok ga se ne pozove na ispitivanje, odgovorio je:

- Teoretski, može izaći iz zemlje, prema njemu nije sada moguće primijeniti nikakve mjere.

Osvrnuo se i na zakonska prava u slučaju da obitelj i rodbina ne žele svjedočiti.

- Zakon o kaznenom postupku precizno propisuje koje osobe su oslobođene dužnosti svjedočenja, koje osobe ne moraju svjedočiti, koje osobe se ne moraju odazvati pozivu za svjedočenje. Dakle, sve one osobe iz kruga obitelji okrivljenice koje imaju tu blagodat, ne moraju svjedočiti u istrazi ako to ne žele i za to nema nikakvih posljedica, izjavio je.

Upitan je i koga će se teretiti za skrivanje tijela.

- O svim tim detaljima možemo govoriti kada budu poznate činjenice koje bi govorile da su takva kaznena djela počinjena, bez obzira na to tko ih je počinio.