Maduro prihvatio humanitarnu pomoć samo iz Rusije

Uoči sutrašnjeg pokušaja prolaska međunarodne pomoći iz Kolumbije, u Venezueli rastu napetosti. Prvu pošiljku međunarodne pomoći Madurov režim, koji još ima potporu vojske, ipak je propustio.

Nakon što je to do sada odbijao Maduro je pristao prihvatiti humanitarnu pomoć iz inozemstva. No za sada samo pošiljku iz Rusije.

- Srećom imamo potporu Kube, Rusije, Kine, Turske, Indije i Palestine, u svemu onome od medicinskih potrepština i opreme koje treba dostaviti u Venezuelu, rekao je osporeni predsjednik Venezuele Nicolas Maduro.

Najavio je i kako se njegov potpredsjednik susreo s izaslanstvom Europske unije i kako će Venezuela prihvatiti i pomoć iz Unije, ali preko sustava Ujedinjenih naroda. Nije jasno s kojim je dužnosnikom EU-a taj susret održan.

Za to vrijeme rastu napetosti na graničnim područjima s Brazilom i posebno Kolumbijom. Snage lojalne Maduru blokirale su promet. Sutra se s obje strane granice očekuju veliki koncerti, svaki organizira jedna od strana.

A međunarodna zajednica i simpatizeri Juana Guaidoa planiraju uvesti humanitarnu pomoć u zemlju, što Madurova vlast zabranjuje. Oporba iz egzila u Kolumbiji poručuje kako će odande dopremiti pomoć.

- Nitko i ništa neće spriječiti lokalno stanovništvo da otvori prolaze te zatvore vrata narkorežimu Nicolasa Madura, izjavila je oporbena zastupnica iz Venezuele Gaby Arellano.

Svaka je strana ustrajna u svojim namjerama, jedni da dovezu pomoć, drugi da to spriječe. Sutra se može očekivati sukob na graničnim prijelazima između Venezuele i Kolumbije.