U Splitu crnim sprejem pošarali spomenik partizanima

Splitska policija istražuje tko je crnim sprejem išarao spomenik Prvom partizanskom odredu u gradskom kvartu Sućidar i na kamenoj ploči napisao dva imena grada - Macelj i Maribor.

Kako je Antonela Lolić iz splitske policije rekla za Hinu, policija će obaviti sve što treba, poduzeti sve mjere i radnje iz nadležnosti policije, te izvide.

Zbog novog uništavanja spomenika priopćenjem se oglasio i čelni čovjek splitskog SDP-a Goran Kotur koji je, među ostalim, napisao da su napadači na spomen- ploču Prvom splitskom partizanskom odredu ustvari napadači na hrvatske granice.

- Po tko zna koji put je vandalizirana spomen- ploča Prvom splitskom partizanskom odredu, a to je spomen ploča momcima koji su u ljeto 1941. godine krenuli s Plokita u borbu protiv talijanske fašističke aneksije jednog dijela i okupacije drugog dijela Dalmacije i kod Košuta su se suprotstavili višestruko brojnijem i tehnički nadmoćnijem neprijatelju - talijanskim i ustaškim snagama. U toj borbi dio ih je poginuo, dio je zarobljen i kasnije strijeljan u Ruduši kod Sinja, a dio se probio kroz fašistički obruč. Nadam se da će policija ovaj put otkriti počinitelja, s obzirom na činjenicu da devastacija antifašističkih spomenika kod nas u pravilu prolazi bez otkrivanja počinitelja, naveo je u priopćenju Kotur.