Ćorić: LNG terminal ostaje neupitna opcija Hrvatske

Energetska učinkovitost obiteljskih kuća predviđa čak 60-80% državnih poticaja. Država, naime, u ovoj godini planira raspisivanje natječaja za energetsku učinkovitost. Jesmo li spremni na energetsku obnovu, pitali smo u emisiji "Studio 4" ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ugostitelja Krešimira Mudronju.

Ćorić je naglasio kako je danas potpisan ugovor vrijedan 175 milijuna kuna za male, srednje i velike poduzetnike.

- Ova današnja dodjela sredstava iz programa Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije tiče se prije svega sektora uslužnih djelatnosti, dakle trgovine i turizma. Danas smo svjedočili dodjeli financijskih sredstava za 75 projekata, a oni su vezani za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je i dodao kako su ovakve dodjele najbolji način trošenja europskog novca.

- Ovo je način da se poveća učinkovitost i smanji potrošnja te da se prebaci iz potrošnje u proizvodnju ugradnjom panela, naglasio je ministar.

Ministar Ćorić istaknuo je kako bi očekivana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u turizmu i ugostiteljstvu trebala porasti za 9,7 milijuna kilovat sati na godinu.

- Energetska strategija koja će biti objavljena u prvoj polovini ove godine ići će u tom smjeru da afirmiramo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije zato što je to smjer kojim Hrvatska treba ići, rekao je ministar.

Prijava za projekt nije komplicirana

Mudronja je naglasio kako su poduzetnici motivirani za ovaj projekt, što se vidi i po broju pristiglih aplikacija. Postupak pribavljanja dokumenata i cijela procedura oko prijave za projekt nije komplicirana.

- Vrijeme potrebno za realizaciju dokumentacije varira. Nama je bilo potrebno 4 do 5 mjeseci. Sredstva ćemo utrošiti u fotonaponski sustav i to je najpozitivniji način da se utroše ova sredstva, rekao je Mudronja.

Ćorić je naglasio da, kad je riječ o obnovljivim izvorima energije u ukupnoj potrošnji, RH ne zaostaje za ostalim zemljama EU-a.

- Hrvatska, s obzirom na veliki hidropotencijal, nije u situaciji da mora stizati zemlje EU-a. To nas ne treba uljuljkati, rekao je ministar i dodao kako je naš cilj da dodatno afirmiramo proizvodnju iz obnovljivih izvora, a tu se posebno misli na sunce, vjetar, hidroenergiju, ali i biomasu i bioplin.

Ćorić ističe kako u Hrvatskoj odnedavno funkcionira i prva geotermalna elektrana.

- Trendovi su dobri i nadam se da će idućih godina i dalje rasti, naglasio je ministar.

Dodao je kako će se Hrvatska sve više oslanjati na zelenu energiju, no nikako ne treba zanemariti konvencionalne izvore i da upravo takvom strategijom smanjujemo energetsku ovisnost Hrvatske.

- LNG terminal ostaje neupitna opcija Hrvatske, istaknuo je.