Tema dana: Kako zaštititi vozače i putnike od napadača?

Na autobusnoj postaji u Sukošanskoj ulici u Splitu jutros se dogodio novi incident kada je putnik u alkoholiziranom stanju verbalno napao vozača Prometa na liniji br 32. Sindikati, radničko vijeće i uprava danas su jedinstveni u stajalištu da agresiji treba stati na kraj.

Vozači Prometa omiljena su meta frustriranih građana. Pravila nema - napadaju ih drogirani, pijani... Krivi su zato što je autobus star i klimav, puše jugo ili je Hajduk izgubio.

Samo u prošloj godini zabilježeno je 40 napada na vozače splitskog Prometa. Sindikati traže da se napad na vozače javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj tretira kao kazneno djelo. Tek bi to, nadaju se, spriječilo divljanja koja ugrožavaju zdravlje i život i vozača i putnika.

Direktor Prometa Miroslav Delić najavio je da će, uz 70-ak autobusa s kabinama protiv vandala, i novi autobusi biti opremljeni takvim kabinama. Kako bi zaštitili vozače, uvest će "sustav ticketinga, videonadzora i prekidača za alarmiranje mjerodavnih službi".

- Imenovali smo koordinatora koji će biti u stalnom kontaktu s policijom, pokušat će se detektirati kritične lokacije i linije. To su neke stvari koje kao tvrtka možemo poduzimati, ali bitno nam je i senzibilirati javnost o ovom problemu jer nisu u pitanju samo zdravlje i životi naših djelatnika, nego i naših putnika, rekao je direktor Delić.

I dalje rješenje vide u izmjeni Kaznenog zakona u kojem bi se napad na vozača javnog prijevoza tretirao kao napad na službenu osobu. To su više puta tražili posljednjih osam godina, kao i prije mjesec dana.

Dopredsjednik Sindikata vozača Hrvoje Mlikota istaknuo je kako je apsurdno da se napadača na vozača prijavljuje prekršajno i da ga se minimalno novčano kažnjava ako vozača nije teško ozlijedio.

- Dali smo razuman rok od dva mjeseca saborskim zastupnicima i Vladi. Ako nam se ne jave i ne dobijemo povratnu informaciju, spremni smo na akcije. Čekat ćemo do sredine ožujka, a zatim početi akcije na prometnicama diljem Hrvatske, najavio je Mlikota.O tomu kako zaštititi vozače i putnike od napadača u večerašnjoj Temi dana govorili su gosti - vozač i sindikalni povjerenik u Prometu Hrvoje Mlikota i predsjednik Udruge Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić.

- Napadi i vrijeđanja su sve učestaliji. Sada imamo situaciju da su oni najbrutalniji učestaliji od onih blažih. Mi imamo 40 slučajeva napada tijekom prošle godine i prva dva mjeseca ove godine, od čega su čak polovica bili direktni napad na vozače. Situacija je alarmantna i mora se hitno reagirati, poručio je Mlikota.

Na pitanje što je okidač za takve napade kaže kako pravila nema. Pozvao je sve koji nešto mogu promijeniti da to i učine.

Anto Jelić naglašava kako se napadi događaju u svim dijelovima Hrvatske te da Split nije iznimka. Kaže kako je vrlo teško vratiti se na posao nakon takvih napada.

- Nakon što doživite takav teški napad vama je svaki putnik koji ulazi u autobus potencijalni napadač. Dakle, vi više promatrate ono što će se dogoditi iza vas nego ono što se događa ispred vas, a to je situacija u prometu. Vrlo je teško i treba dugo vremena da ti ljudi zaborave ono što im se dogodilo, istaknuo je Jelić.