Potonula ribarica: Pronađeno tijelo kapetana broda

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je jučer resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći na otoku Zmajanu, u šibenskom akvatoriju, u kojoj je, nažalost, jedna osoba smrtno stradala.

Službenici MRCC-a Rijeka sinoć, 3. veljače,  u 19.22 h preko Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik zaprimili su dojavu očevidca o nasukanju i potonuću ribarice na poziciji rta Livić, uz samu obalu južne strane otoka Zmajana, u smjeru Obonjana.

Očevidac potonuća dojavio je i o jednoj osobi koja je napustila brod dok je tonuo, slijedom čega su iz MRCC-a Rijeka u suradnji s mjerodavnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Šibenik pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Šibenik odmah nakon dolaska na mjesto nesreće preuzeli su brodolomca LJ. C., državljanina Republike Hrvatske, na spasilačku brodicu i prevezli u Šibenik, gdje je u stanju pothlađenosti predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik.Nastavkom aktivnosti na mjestu nesreće na temelju iskaza spašenika da je na potonuloj ribarici ostao zapovjednik, ujedno i vlasnik broda LJ. V., državljanin Republike Hrvatske, službenici MRCC-a Rijeka u koordinaciji s LK Šibenik i u suradnji sa službenicima Pomorske policije nastavili su potragu. U tu su svrhu angažirani i pripadnici ronilačke jedinice Pomorske policije, koji su odmah nakon dolaska na mjesto nesreće počeli podmorsku potragu, a istodobno je trajalo površinsko traganje za nestalim.

Nažalost, noćas u 1.15 h ronioci su pronašli tijelo nestaloga u olupini potonule ribarice, iznijeli ga na površinu te je službenom policijskom brodicom prevezeno u Šibenik.

Nasukana i potonula ribarica ''Filomena'' dužine 12,10 m, sa zastavom Republike Hrvatske, u vlasništvu smrtno stradaloga zapovjednika broda, potonula je do razine pramca te će, iako trenutačno ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, olupina biti izvučena i otegljena na siguran vez.