Građevinski sektor raste, radnici stižu i iz Indije

Građevinski sektor raste već treću godinu. Najviše se grade stanovi, dok su radovi u niskogradnji u blagom padu. Snažniji zamah graditeljstva koči nedostatak kvalificirane radne snage pa su povećane uvozne kvote. Radnici se većinom uvoze iz susjednih zemalja, no sve ih je više i iz Ukrajine, pa čak i Indije.

Posla u građevini ima sve više. Oživjela je stanogradnja i lani je zabilježila rast od gotovo 11%. Radnike iz Indije odlučili su angažirati i građevinari s Kvarnera i Dalmacije. Kažu, ne bez razloga.

- Indijci su vrijedni i precizni radnici. Iskustvo su stjecali na najzahtjevnijim građevinama u Dubaju, Kuvajtu, Omanu. Uskoro bi ih u Hrvatskoj moglo biti na stotine, kažu.

Potvrđuju nam to agencije za uvoz radnika kojih je na tržištu sve više.
Plaća u Hrvatskoj - evo što kažu premijer i predsjednica
Lani je u građevini zaposleno samo nekoliko tisuća stranaca. Zamahom stanogradnje i turističkih investicija ove bi ih godine moglo biti mnogo više. Vlada je ove godine dala zeleno svjetlo za uvoz čak 63.000 radnika. Njih oko 17.800 radilo bi u građevinarstvu. 

Ali ne nedostaje samo radnika u građevinarstvu. Nedostaje i stručnjaka. Jedna građevinska tvrtka koja radi na pristupnim cestama Pelješkog mosta i na zagrebačkom rotoru ne može naći kvalificiranog stručnjaka, a nudi neto plaću 16.000 kuna, karticu i automobil.