Kronični nedostatak medicinskih sestara

Nema samo riječki KBC problem s manjkom medicinskih sestara. Na zagrebačkom KBC-u nedostaje ih oko 300.

Problem je što se natječji raspisuju za njih 50 do 60, izjavila je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

Stanje u riječkome Kliničkome bolničkom centru je alarmantno. Za normalan rad nedostaje najmanje stotinu medicinskih sestara, ustvrdili su u Sindikatu zdravstva Hrvatske. O tome što će biti s plaćama onih koji i dalje rade, te kako potaknuti nova zapošljavanja u Studiju 4 govorila je predsjednica Sindikata zdravstva Radmila Čahut Jurišić i Snježanom Juričić, pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Rijeka. Poziv smo uputili i mjerodavnima iz Ministarstva zdravstva, no nisu se odazvali zbog kratkog roka.
 
Govorile su kolika je plaća medicinskih sestara u KBC-u Rijeka, u kakvim uvjetima rade, koji je razlog kroničnom manjku medicinskog osoblja, kakve su plaće u zdravstvu i što je s ostalim materijalnim pravima - regresom, božićnicom, jubilarnim nagradama, koliko je sestara napustilo KBC rijeku, jesu li bolovanja sve češća, radi li se prekovremeno, koliko se učenica školuje za medicinsku sestru, kakva je suradnja sa školama te tko će nas liječiti ako svi napuste zemlju?