GONG traži sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost

Zbog upada dvojice policajaca u medijsku redakciju i legitimiranja novinarke Đurđice Klancir GONG je pozvao predsjednicu Republike da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i zatraži političku odgovornost za djelovanje represivnog sustava.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović smatra da postupanje državnih tijela prema svakom građaninu mora biti jednako utemeljeno na Ustavu i zakonima, čuvajući javni dignitet svake osobe, bez obzira o kome je riječ, ističe se u odgovoru koji je Ured predsjednice RH poslao GONG-u. U  odgovoru se nadalje pozdravlja najavu ministra unutarnjih poslova Božinovića o razmatranju postojećih propisa kako bi se poboljšala praksa nadležnog postupanja.

Predsjednica očekuje od svih sudionika javne rasprave o ovoj temi da istu komuniciraju odgovorno, odnosno profesionalno i utemeljeno na činjenicama. Ovom prilikom Predsjednica još jednom naglašava da se zauzima za snažno, odgovorno i slobodno novinarstvo u Republici Hrvatskoj, stoji u odgovoru koji je Ured predsjedince RH poslao GONG-u.

Ministar Davor Božinović jučer je sazvao sastanak u Ravnateljstvu policije kako bi se razmotrili propisi te vidjelo što treba promijeniti da se građani, ali ni policijski službenici ne bi našli u ovakvim situacijama.

Slučaj je još jednom komentirao i Nikola Milina, ravnatelj policije. Kaže da je postupanje policije u slučaju utvrđivanja identiteta novinarke Net.hr Đurđice Klancir bilo zakonito, da nije bilo nikakvog utjecaja politike te da je do "cijelog slučaja" došlo jer su policajci iz Siska zatražili pomoć zagrebačke postaje na Trešnjevci.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) na konferenciji za novinare rekao je da nije problem u Pravilniku koji je donesen 2010., već u navici "da je ovo normalno".

- Problem je u navici premijera da zaista misli da može raditi što ga je volja, da ministri na ovaj način mogu minorizirati probleme. Ono što je po meni najvažnije, tu se nastavlja pritisak na medijske slobode, rekao je, dodavši da "bi po toj analogiji ministar mogao zatražiti i promjenu Ustava RH". 

- A mislim da to ne ide u smjeru zaštite ljudskih prava, profesionalnog digniteta, a prije svega ravnopravnosti svih pred zakonom.

Vezano za slobodu medija na Twitteru danas se oglasila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.