Reakcije na zabranu mise u Bleiburgu - političari podijeljeni

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Bleiburgu. Smatraju da se manifestacija, u sklopu koje se služi misa, politički instrumentalizira i da je dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti uz nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru. Ocjenjuju da to šteti ugledu Katoličke crkve.

Iz Hrvatske biskupske konferencije priopćili su da su sa žaljenjem primili tu odluku te izrazili svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. U priopćenju su istaknuli kako "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih (...) Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je protjecalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve".

Zabranu mise na Bleiburgu jučer su komentirali predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i Vladimir Šeks. Reakcije stižu i danas.

Predsjednica kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke

Reagirala je i predsjednica. Na Pantovčaku ističu da se predsjednica ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti no kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog odluke mjesnog austrijskog biskupa. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uvjerena kako će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javnom misom komemorirati bleiburške žrtve.

- Hrvatska mora raskrstiti s avetima prošlosti i zabraniti upotrebu fašističkih simbola, rekao je, poručivši da se komemoracija zloupotrebljava u političke svrhe i da se "tamo nose uniforme propalih fašističkih, nacističkih i ustaških režima". To je nedopustivo i baca ogromnu ljagu na našu zemlju, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić


- Izgleda da je Koruška katolička crkva ozbiljnije shvatila svoje poslanje od crkve u Hrvata, ustvrdio je Arsen Bauk, dok je Biljana Borzan komentirala kako je u Europi vrlo jasno "tko je u Drugom svjetskom ratu bio pobjednik, a tko gubitnik".

- Svatko tko imalo poznaje misiju Katoličke crkve, ne može se složiti s ovakvom odlukom. Katolička crkva treba brinuti o molitvama za duše, a tu je riječ o politizaciji koja nije dobra. Mislim da netko liječi svoje komplekse na nama Hrvatima, npr. austrijska crkva. Ne znam čemu zabranjivanje misnog slavlja, meni je ta odluka apsolutno neprihvatljiva, izjavio je Nikola Grmoja (Most).

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je da mu je žao što "jedna Austrija koja je bila leglo nacista za vrijeme 2. svjetskog rata, koja nije imala antifašistički pokret, mora nas, koji smo se vlastitim snagama obranili od fašizma i nacizma, danas učiti povijesnim činjenicama". Sve odgovorne u Hrvatskoj, uključujući i one iz HBK, pozvao je da se upitaju kuda vode Hrvatsku.

- Vode li je u crno vrijeme daleko iza nas ili u budućnost? Zadnjih 80 godina nema mjesta za fašizam i nacizam. Mi smo zaglibili u bespućima nevjerojatnih događanja, svaki dan smo sve dublje i dublje. Trebali bi se zapitati i kako uče mlade generacije i kakvo zlo čine Hrvatskoj, istaknuo je

Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je zabranu održavanja mise na Bleiburgu i uputila otvoreno pismo koruškom biskupu. U njemu, među ostalim, navodi da je zabrana "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude". "Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske katoličke crkve", stoji, između ostalog u pismu. 

Čelnici IDS-a komentirali su odluku koruške katoličke crkve koja je zabranila održavanje mise na Bleiburgu. Navode da potpuno podržavaju tu odluku jer njome Austrijanci štite nas same.