Katolička crkva u Koruškoj: Nećemo se upuštati u ping-pong priopćenja

Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, priopćila je u ponedjeljak nadležna dijeceza Gurk.

- Zabranjena misa u Bleiburgu, reakcije HBK i političara


- Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu, rekao je za Hinu glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller, koji je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila krajem prošlog tjedna.

On je rekao kako je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku.
Bilo je i različitih reakcije od one HBK-a.

- Ne bih ih htio vrednovati kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije, rekao je Kapeller.

Na upit Hine je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju, Kapeller je zaključio kako se radi o privatnom posjedu.
Radi se o privatnom posjedu, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu, rekao je Kapeller.

Austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga u sklopu komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi bivše Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odluka je obrazložena političkom instrumentalizacijom skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

Plenković komentirao zabranu Katoličke crkve u Koruškoj

Upitan misli li da saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko"Hasanbegović "i njemu slični" pridonose zabrani služenja mise na Bleiburgu, odgovorio je kako je to pitanje koje je na dnevnom redu HBK-a i biskupije u Koruškoj, kao i austrijske biskupske konferencije.

- To je po meni pitanje dviju crkava. Ukoliko nešto možemo pomoći u vezi te teme, mi smo tu spremni, poručio je.

Odbacio je "nebulozne, zlonamjerne i bezobrazne teze koje se plasiraju u krajnje desnim krugovima", da Vlada pa čak i on sam snosi odgovornost i da su lobirali za zabranu održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu".

Nije odgovorio ni je li naše veleposlanstvo u Austriji bilo dovoljno angažirano da ne dođe do takve situacije.

Jandroković razgovarao s biskupima o komemoraciji žrtvama bleiburške tragedije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u skladu s najavom da će zbog novonastale situacije razgovarati s organizatorima komemoracije žrtvama bleiburške tragedije, održao je u ponedjeljak radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupom Želimirom Puljićem te generalnim tajnikom HBK biskupom Petrom Palićem na kojem je zaključeno da će se nastaviti dogovori o dostojanstvenoj komemoraciji tim žrtvama. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora iskazao je punu potporu pismu kojim je Hrvatska biskupska konferencija izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj te ocijenila da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Na sastanku je zaključeno kako će se nastaviti s daljnjim dogovorima kako bi se dostojanstveno obilježilo sjećanje na žrtve bleiburške tragedije, navodi se u priopćenju iz Hrvatskoga sabora.