Pellu zatvor zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka

Kardinal i bivši 'vatikanski rizničar' George Pell osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu.

Sedamdesetsedmogodišnji Pell najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se na australskom sudu sudilo za seksualno zlostavljanje.

- Prema mojem mišljenju, vaše ponašanje prožeto je zapanjujućom arogancijom, rekao je glavni sudac Peter Kidd tijekom izricanja presude, koje je trajalo više od jednog sata. Smatra i da je Pellova moralna krivnja 
u oba slučaja visoka.

Kidd je odredio razdoblje od tri godine i osam mjeseci u kojem neće moći biti uvjetnog otpusta, a Pell će do kraja života biti registriran kao seksualni prijestupnik.

Pell je osuđen za pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrik i prijetilo mu je do 50 godina zatvora. 

Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise potkraj 1996. i početkom 1997. u sobi i hodniku u katedrali svetog Patrika u Melbourneu, gdje je Pell bio nadbiskup.

- Prema mojem mišljenju, prva epizoda u svećeničkoj sakristiji uključivala je drzak i nasilan seksualni napad na dvije žrtve, rekao je Kidd.

Tijekom izricanja presude jasno je stavio do znanja da se kazna temelji isključivo na zločinima za koje je osuđen Pell te da se on ne smije iskoristiti kao "žrtveni jarac".
- Nisam ovdje da sudim Katoličku crkvu, kazao je.

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine, nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u veljači ove godine, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovu suđenju ukinuo glavni sudac Kidd.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio da je nevin.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika. Njegovo mjesto zauzet će neki od kardinala iz skupine C-9, koju čini devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.