Britanski parlament odbacio izlazak iz EU-a bez dogovora

Britanci su sa samo četiri glasa razlike odbacili izlazak iz Europske unije bez dogovora. Rezultat glasovanja bio je 312 prema 308. Jučer su (sa 149 glasova više) odbili izaći iz Europske unije sa sporazumom. Sutra Britanski parlament glasuje o tome treba li Britanija zatražiti odgodu Brexita za dva mjeseca.

- EU će htjeti znati kako tu odgodu namjeravamo iskoristiti. Parlament će morati odgovoriti na to pitanje, upozorila je May.

- Želimo li povući članak 50? Želimo li drugi referendum? Želimo li izaći sa sporazumom, ali ne ovakvim, nastavila je.

Ovakav ishod glasovanja se i očekivao nakon što su zastupnici u utorak drugi put odbili prijedlog sporazuma o "razvodu" koji je premijerka Theresa May ispregovarala s Bruxellesom, iako je u međuvremenu ishodila neke ustupke.
Barnier: Britanija mora reći što želi s eventualnom odgodom Brexita

Skupina zastupnika danas je u proceduru uputila alternativni prijedlog da se Brexit odgodi do 22. svibnja i da se do tada s EU-om sklopi niz privremenih sporazuma s rokom trajanja do 2021.

- Velika Britanija mora odlučiti što želi kako bi se Europska unija mogla očitovati o eventualnom zahtjevu za odgodu izlaska iz EU-a, izjavio je u srijedu glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

- Velika Britanija nam mora reći što je njezin izbor, kakve buduće odnose želi s EU-om. To je pitanje na koje se mora odgovoriti prije odluke o eventualnoj odgodi izlaska, rekao je Barnier na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u sklopu rasprave o summitu EU-a sljedeći tjedan i o situaciji u vezi s Brexitom.

Barnier je dodao da je ispregovarani sporazum o razdruživanju, koji je dva puta odbačen u britanskom parlamentu, jedini mogući sporazum i da o tome više nema pregovora.

- Jučerašnje glasovanje produljuje nesigurnost. Naš je cilj od početka bio smanjiti na najmanju moguću mjeru izglede za neuredan Brexit. Ovaj je sporazum jedini koji imamo ako Ujedinjeno Kraljevstvo želi napustiti EU na uredan način. Mi smo išli do krajnjih granica dajući jamstva kako bismo pomogli da sporazum bude prihvaćen, ne možemo ići dalje, istaknuo je Barnier.

Liberalni belgijski zastupnik Guy Verfohofstadt u raspravi koja je slijedila optužio je britanskog euroskeptičnog zastupnika Nigela Faragea da želi odgodu Brexita kako bi i dalje mogao primati plaću europskog zastupnika i podrivati EU iznutra.

Verhofstadt je rekao da se protivi bilo kakvom produljenju roka za Brexit bez promjene smjera u Velikoj Britaniji.