Brodogradnja - milijarde poreznih obveznika ili stečaj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je odnos državnih jamstva za brodogradnju od 4,5 milijardi kuna te ulaganja države u Međimurje za mandata ove Vlade od 450 milijuna kuna. Istaknuo je da su ta državna jamstva ostavština prošlih vlada i da njegova sada nema velikog izbora.

- Da bismo zadržali naš kredibilitet, mi moramo te obveze ispuniti. Međutim, ono što je bitno da i ova grana industrije mora funkcionirati na tržišnim osnovama. Nema državnih potpora bez kontrola na način kao što je to bilo prije, rekao je Plenković.

Odluke o tome hoće li Uljanik biti restrukturiran ili će završiti u stečaju, ipak neće biti ovaj tjedan, potvrdio je Plenković. Zatražio je od ministarstava gospodarstva i financija precizne izračune koliki bi bio trošak tih dviju opcija.
O brodogradnji je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorio ministar financija Zdravko Marić.
Među ostalim, rekao je da je iz proračuna u brodogradnju uplaćena 3,1 milijarda kuna u posljednja dva mjeseca, a u proteklih 25 godina još čak 35 milijardi kuna. Sada bi novo restrukturiranje Uljanik grupe moglo stajati i do 10 milijardi kuna. 
Marić za HRT: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

Radnici Uljanika ponovno su izigrani - poručili su to svi sindikati koji djeluju unutar gupacije Uljanik. Pozvali su premijera da budućnost radnika i Uljanika u petak bude na dnevnom redu Vlade, kako je i dogovoreno na sastanku u Zagrebu.
Sindikati žele odluku o Uljaniku, a Plenković prvo računicu