Predsjednica u New Yorku: Nasilje nad ženama problem cijele zajednice

Na kraju službenog posjeta New Yorku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji posvećenoj obilježavanju 25 godina mandata posebne izvjestiteljice UN-a o nasilju nad ženama. Od 2015. taj je mandat povjeren hrvatskoj diplomatkinji Dubravki Šimonović.

Predsjednica je rekla kako je to iznimno važna obljetnica i podsjetila da su prije 25 godina mnogi tvrdili da nema potrebe za takvom pozicijom te da mnogi i danas tako razmišljaju iako je nasilje nad ženama prisutno posvuda.

 - Ovih smo dana govorili o politici i ženama, o političkoj zastupljenosti, o ulozi u biznisu itd. Međutim, broj žena u vrhu politike neće spriječiti nasilje nad ženama ako se svi u to ne uključimo i ako nasilje nad ženama ne počnemo smatrati problemom cijele zajednice, dakle sviju nas, ne samo problemom određene obitelji ili socijalne službe koja je za to zadužena. I zbog toga sam došla dati potporu specijalnoj izvjestiteljici o nasilju nad ženama, gospođi Dubravki Šimonović, koja je dugogodišnja hrvatska diplomatkinja i koja radi izvrstan posao. Ona je pomogla i da se uspostavi "famicide watch" , odnosno praćenje femicida u Hrvatskoj, što je iznimno bitno jer u Hrvatskoj imamo prilično velik broj slučajeva koji završavaju smrtnim slučajem kada je riječ o nasilju u obitelji, rekla je predsjednica.

- Apelirala sam i s ovog mjesta na suradnju državnih tijela, posebno MUP-a i ostalih, s našim nevladinim sektorom, ne samo s 19 autonomnih kuća koje imamo, već sa svim udrugama koje se brinu za sigurnost žena i djece, kako bi se pospješila ta suradnja i kako bi se prije svega spriječilo nasilje, prepoznalo na vrijeme i kaznilo onako kako treba jer kazna je uvijek, na žalost, najbolji način prevencije, dodala je Kolinda Grabar-Kitarović.

- Kad je mandat uspostavljen prije 25 godina, u to vrijeme nasilje nad ženama nije bilo percipirano kao kršenje ljudskih prava i nije postojao mehanizam kao ovaj mandat. Ovaj mandat je uspostavljen upravo zato da bi se naglasilo da su države odgovorne za sprečavanje nasilja nad ženama, za pružanje raznih servisa pomoći, kažnjavanje počinitelja i ostale mjere koje su potrebne za edukaciju kako bi se zapravo shvatilo da nasilje nad ženama nije privatna stvar, nego je kršenje ljudskih prava, rekla je Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama.