Venezuela izlazi iz mraka, ali ne i iz krize

Venezuelska vlada objavila je u srijedu da je opskrba električnom energijom ponovno upostavljena u gotovo cijeloj zemlji, nakon tjedna u kojem je život bio praktički paraliziran.

Global: Što se događa u Venezueli?

Venezuela - zemlja koja je dotaknula dno

Global: Venezueli leđa okreću svi

SAD povlači iz Venezuele kompletno diplomatsko osoblje

Ministar informiranja Jorge Rodriguez istaknuo je da je struja "vraćena u stopostotnom obujmu".

Samo gradovi Baruta i Hatillo u blizini Caracasa i dalje nemaju struje zbog požara u ispostavi, rekao je.

Dodao je da je "predsjednik Nicolas Maduro odlučio da se sve aktivnosti, privatne i javne, industrija, škole i službe mogu vratiti u normalu u četvrtak ujutro".

Nestanak električne energije paralizirao je zemlju od prošlog četvrtka: nedostajalo je hrane, vode i goriva, bilo je krađa, ljudi su zbog nestanka struje umirali u bolnicama.

Oporba za to krivi vladino loše upravljanje, dok predsjednik Maduro optužuje SAD i oporbu da pokreću kibernetičke napade na elektroenergetsku mrežu u zemlji.

"Pokušali su ugušiti venezuelsku domovinu brutalnim zločinom", kazao je Rodriguez. "Prekidom energetske dostave željeli su pokrenuti genocid".

Najavljeno je da će protiv šefa oporbe i samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa biti pokrenuta istraga zbog navodne uključenosti u izazivanje nestanka električne energije.

S obzirom na to da nije bilo struje, brojni su zaposlenici dobili slobodne dane, a na posao se mogu vratiti u četvrtak. Školska djeca i studenti u klupe bi se trebali vratiti u petak.

Nestanak struje prouzročio je dodatne patnje u zemlji koja se već bori s teškom ekonomskom krizom.

Unatoč postupnom vraćanju električne energije, Venezuela nastavlja funkcionirati usporeno. U glavnom gradu većina je banaka i trgovina u srijedu bila zatvorena, a javni promet bio je u prekidu.

"Nema vode, nema svjetla, lijekova, gotovine i prometa. Genijalno", rekla je Vitoria Milano (49).