Tajani hvalio Mussolinija - pa se ispričao

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se "svima onima koji su se uvrijedili" njegovom izjavom da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "napravio i neke dobre stvari".

- Hrvatski europarlamentarci traže Tajanijevu ostavku

- Kao uvjereni antifašist ispričavam se svima koji su se možda uvrijedili zbog mojih riječi koji ni na koji način nisu htjele opravdati ili ublažiti antidemokratski i totalitarni režim. Uvijek bez ikakve zadrške ističem da su Mussolini i fašizam najmračnije poglavlje u povijesti prošlog stoljeća. Europa izgrađena na porazu fašizma te je najsnažniji bedem protiv bilo kakve vrste totalitarizma, priopćio je Tajani, talijanski konzervativac iz stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, članice Europske pučke stranke.

Novi Tajanijev biser - "Mussolini je činio pozitivne stvari"

Tajani je ranije ovaj tjedan u razgovoru za Radio 24 o Mussoliniju kazao: "Prije no što je objavio rat cijelom svijetu, prateći Hitlera, prije uvođenja rasnih zakona i tragičnog slučaja Matteotti, on je učinio neke dobre stvari za izgradnju infrastrukture u našoj državi". "Nisam fašist, nisam nikad bio fašist. No moramo biti iskreni, izgradio je ceste, mostove, zgrade, sportske objekte, vratio je mnoge dijelove naše zemlje (iz močvara). Kad donosite povijesni sud, morate biti objektivni", rekao je tada.

Mussolinijeva vladavina Italijom trajala je od 1922. do 1943. godine. Matteotti je bio oporbeni zastupnik kojeg su fašisti ubili 1924. godine. Rasni zakoni u Italiji su uvedeni 1938., a država je ušla u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke dvije godine kasnije.

Burne reakcije na Zajanijevu izjavu

Tom je izjavom Tajani izazvao burne reakcije prije svega u političkoj skupini socijaldemokrata. Vođa te skupine u Europskom parlamentu Udo Bullman označio je takve izjave kao "nevjerojatne" i zatražio pojašnjenje. - Kako može predsjednik Europskog parlamenta ne priznavati prirodu fašizma. Potrebno je da se to odmah pojasni, napisao je Bullman na Twitteru.

Reagirala je i slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, koja je također postavila pitanje o tome kako se moglo dogoditi da Tajani napravi takav nevjerojatan 'gaf'. - Kako je moguće da predsjednik Europskog parlamenta tako promaši i pokaže toliko nerazumijevanja vezano uz prirodu fašizma i poznavanje povijesti. Tražit ćemo njegovo pojašnjenje, kazala je Fajon.

Odgovarajući na prve reakcije i kritike Tajani je rekao da "treba biti sram one koji manipuliraju" njegovim riječima te naglasio da je "uvijek bio uvjereni antifašist". Tajani je prije mjesec dana je izazvao žestoke kritike slovenske i hrvatske javnosti, uključujući i političke čelnike, zbog svoje izjave koja je ocijenjena kao povijesni revizionizam.

Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija"
On je na proslavi dana talijanskih žrtava fojbi u Bazovici kod Trsta na kraju govora pred potomcima talijanskih esula uskliknuo: "Neka živi talijanski Trst, talijanska Istra i talijanska Dalmacija", što je protumačeno kao  izražavanje teritorijalnih pretenzija prema dijelovima Hrvatske i Slovenije. Nakon oštrih reakcija Tajani je izrazio duboko žaljenje i ispričao se.