Hrvatski europarlamentarci traže Tajanijevu ostavku

Hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata, liberala i Zelenih traže ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegovih izjava o Mussolinijevom fašističkom režimu.

- Novi Tajanijev biser - "Mussolini je činio pozitivne stvari"
- Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija" 

- Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ne može si pomoći, revizionistički ponovno zaziva aveti talijanske fašističke prošlosti. Nakon što je nedavno posegnuo za hrvatskim i slovenskim teritorijem, u intervjuu za talijanske medije rekao je kako je Mussolini činio i dobre stvari. Hrvatski, slovenski i talijanski antifašisti znaju tko je bio Mussolini i kakve su zločine počinili fašisti i njihovi hrvatski i slovenski suradnici", napisao je Tonino Picula na svojoj Facebook stranici i poručio da "ne odustaje od zahtjeva za Tajanijevom ostavkom".

- Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti, poručuje zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE). Dodaje kako se protiv neofašista ne može boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi te upozorava kako "Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji". Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim je kolegama iz EPP-a da ga pokrenu, zaključuje.

Zastupnik Zelenih Davor Škrlec je na svom Twitter računu ponovio zahtjev da Tajani da ostavku i prenio ocjenu čelnika Zelenih Phillipea Lambertsa da "netko tko vidi zasluge u ubilačkom fašističkom režimu nije dostojan ostati predsjednik Europskog parlamenta". "Tajani mora povući svoje izjave ili otići" poručuju Zeleni.

Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik EP-a. Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, ocjenjuje Ivan Jakovčić (IDS/ALDE). Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju, poručuje Ivan Jakovčić (IDS/ALDE). "Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla, zaključuje Jakovčić.