Policija istražuje jesu li i zdrava stabla posječena na Marjanu

Sječa stabala zaraženih potkornjakom na splitskom Marjanu danas je na dva sata zaustavljena zbog dolaska Državnog odvjetništva. U prijavi stoji da je uočeno da se, osim potkornjakom zaraženih stabala, na Marjanu sijeku i zdrava stabla. S druge strane, grad Split poručuje da se sve radi transparentno i po zakonu.

-
Split: Stabla s potkornjakom na Marjanu - ukloniti do 1. travnja 
-
Nemamo plan pošumljavanja Marjana, a građevinske zone mogle bi vrijediti milijune 
-
U sječu mora trećina šume na Marjanu 

Ana Čepić
iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave rekla je da je riječ o fazi izvida kako bi se na terenu utvrdile činjenice i pribavili dokazi te sve što je važno za mogući kazneni postupak. Općinsko državno odvjetništvo trebalo bi ispitati i utvrditi ima li elemenata za kazneno djelo pustošenja šume te elemenata teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Sječa je počela na južnoj strani Marjana, u čemu sudjeluju Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjanom, "Parkovi i nasadi" i splitska Javna vatrogasna postrojba.

Nenad Ružić, koordinator Radne skupine za Marjan, kazao je da ne zna zbog čega je stigla prijava te da mediji navode kako je riječ o neovlaštenoj sječi.

Iz šume  je dosad  izneseno 1.500 m3 zaraženih stabala. Nastavljaju istim tempom jer toplo vrijeme pogoduje širenju potkornjaka. Ružić najavljuje da će se idućeg tjedna radovi ubrzati kako bi se što prije završili.

Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta smatra da bi za dva tjedna mogla krenuti najezda potkornjaka. Upravo se zato, poručuju iz Radne skupine, sve radi da se štetočina zaustavi. Preko izvučenih zaraženih stabala odmah idu zaštitne mreže da potkornjak ne bi mogao dalje.

Mirko Ruščić, predsjednik Radne skupine za Marjan, kazao je da će veliki dio borova biti isječen s obzirom na njihovu zaraženost.

- Ispod njih već raste makija i ta će svjetlost omogućiti razvoj šume. Odredili smo isjeći možda 30% i više, ali za 10 godina imat ćemo zdravu šumu, kazao je Ruščić.

Prema mišljenju struke klimatske promjene glavni su uzrok pojave potkornjaka, koji je zahvatio šume diljem Dalmacije, a Marjan je u ovoj najezdi prošao najlošije.