Bjelovar se polako pretvara u malu bateriju Hrvatske!

U Bjelovaru je proradilo kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvene sječke. To je samo prvi dio projekta vrijednog 92 milijuna kuna koji se već nastavlja izgradnjom sušare i novih pogona za proizvodnju briketa.

Prije godinu i pol je, u bjelovarskoj Poslovnoj zoni jug, bila livada. Danas - kogeneracijsko postrojenje snage 1,15 megavata koje drvnu sječku pretvara u eletričnu i toplinsku energiju. Ulaganje su bjelovarski poduzetnici pokrenuli s 30 posto vlastita novca, a ostalo kreditom. Riječ je o suvremenoj tehnologiji koja će se koristiti i u drugom dijelu ulaganja - izgradnji sušare i pogona za proizvodnju briketa.

Već se vide i prve konture sušare i pogona za brikete, a cijelo je ulaganje s kogeneracijskim postrojenjem vrijedno 92 milijuna kuna.

- Cilj nam je naravno da se bjelovarska industrija mijenja, da idemo sve više prema nekim novim tehnologijama. Dokaz tomu je i ova elektrana. Za mjesec dana otvorit ćemo još jednu elektranu, u Cigleni, koja će biti jedna od najvećih u ovom dijelu Europe. Ono što mi već sada možemo tvrditi uz elektrane koje posjedujemo na području grada Bjelovara da se Bjelovar polako pretvara u jednu malu bateriju Hrvatske, ističe bjelovarski gradonačelnik Sani Lukić.

Novo će ulaganje otvoriti i 25 novih radnih mjesta, za elektroinstalatere, strojare  i stručnjake drvne tehonologije.