Summit regija i gradova u Bukureštu

Obnova Europske unije tema je summita regija i gradova koji se održava u Bukureštu. Odbor regija je veliki zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija. Na summitu se okupilo više od 500 predstavnika lokalnih uprava Europe, među kojima i iz Hrvatske.

Mladi političari moraju donijeti promjene u Europi, čulo se na summitu u Bukureštu, na kojem sudjeluje i stotinjak mladih gradonačelnika i regionalnih političara. Među njima su bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, članica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Agata Cvitić i zamjenik načelnika općine Konavle Ivo Radonić.

Smanjenje Kohezijskog fonda i veće sufinanciranje europskih projekata, najavljeni u novom europskom proračunu, Hrvatsku kao i ostale zemlje jugoistoka Europe najviše zabrinjavaju. Ako se prihvati dvostruko veće sufinanciranje, mnogi gradovi i županije neće imati dovoljno novca za sudjelovanje u projektima koji su se taman zahuktali.

Na summitu su sudjelovali i članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, koje čini predsjednik hrvatskog izaslanstva u Odboru regija, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, riječki gradonačelnik  Vojko Obersnel i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Prvi Europski summit regija i gradova održan je 2007. u Rimu i od tada se održava svake dvije godine i obično se održava u zemlji koja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a. Ti sastanci su prigoda za regionalne i lokalne vlasti da sudjeluju i doprinose najvažnijim raspravama u Europskoj uniji.