HLK: Opravdani zahtjevi za pokretanje disciplinskih postupaka protiv Kujundžića i Petrova

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore prihvatilo je zahtjev SDP-ova saborskog zastupnika Željka Jovanovića za pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića, kao i onaj Ministarstva zdravstva za pokretanje disciplinskog postupka protiv Bože Petrova.

Oba slučaja povezana su s izjavama u povodu smrti mladića Matea Ružića iz Zaprešića. Kujundžić je podnio tužbe protiv Bože Petrova, Ines Strenja-Linić i Željka Jovanovića, tvrdeći da su u svojim javnim istupima obmanjivali javnost o okolnostima njegove smrti. 

Matteo Ružić preminuo zbog astmatičnog bronhitisa i neprepoznate mane krvnih žila
Ministar Kujundžić reagirao je na priopćenje Povjerenstva te rekao kako je zatečen time što je Hrvatska liječnička komora različito procijenila ista djela, procesuirajući dalje dr. Božu Petrova, a oslobađajući od odgovornosti dr. Željka Jovanovića i dr. Ines Strenju Linić koji su komentirali tragični slučaj smrti mladog čovjeka iz Zaprešića.

- Kao ministar zdravstva imao sam zakonsku i moralnu obvezu prijaviti Hrvatskoj liječničkoj komori dr. Božu Petrova, dr. Ines Strenju Linić i dr. Željka Jovanovića jer su komentirali tragični smrtni slučaj, iz dnevno-političkih razloga koristeći smrt mladog čovjeka u Zaprešiću, ne čekajući nalaz o uzroku smrti, unoseći nemir, nesigurnost i strah među hrvatske građane i turiste, pri čemu su blatili sve hrvatske liječnike i djelatnike hitne medicinske pomoći te nepotrebno i štetno širili nepovjerenje u hrvatski zdravstveni sustav.

- Neugodno sam zatečen činjenicom da je Hrvatska liječnička komora različito procijenila ista djela, procesuirajući dalje dr. Petrova, a oslobađajući od odgovornosti dr. Jovanovića i dr. Strenju Linić. S druge strane, mene namjeravaju procesuirati za verbalni delikt jer sam političkim jezikom odgovorio na politikantstvo navedenih liječnika. Vjerujem da će nejasni i nedosljedni kriteriji Hrvatske liječničke komore zasigurno potaknuti raspravu među hrvatskim liječnicima i u široj javnosti, istaknuo je ministar Kujundžić.

Povjerenstvo će mišljenje dostaviti Časnom sudu HLK na daljnji postupak. Časni sud može zahtjev podnositelja odbiti, može liječnika osloboditi odgovornosti ili ga proglasiti odgovornim.

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći  neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK-a. Protiv odluke Časnog suda moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK-a.