Veliki Trumpov poraz - Kongres protiv zida

Američki predsjednik Donald Trump pretrpio je velik poraz u Kongresu gdje je odbijen njegov prijedlog o žurnom financiranju zida na granici s meksikom. Ukupno 59 senatora glasovalo je za demokratsku rezoluciju koju je prihvatio donji dom i u kojoj piše da se "ovime ukida izvanredno stanje koje je predsjednik proglasio 15. veljače 2019."

Dvanaest republikanskih senatora poduprlo je demokratsku rezoluciju jer su ocijenili da je predsjednik njome zaobišao ovlasti Kongresa koji odlučuje o financijama.

- Trumpov prijedlog proračuna: Više novca za vojsku i zid
Trump je najavio da će uložiti veto na rezoluciju koju su donijeli zastupnici. Dakle, izgradnja spornog zida može se nastaviti. "VETO!", objavio je na Twitteru odmah nakon glasovanja. A onda u drugom tweetu napisao: "Jedva čekam da uložim veto na tu rezoluciju koju su predložili demokrati".


Ipak, ostaje gorak okus zbog toga što mora prvi put primijeniti veto kako bi ispunio svoje veliko predizborno obećanje, premda u Senatu republikanci imaju većinu (53 od 100 mjesta). Posljednjih je dana porastao broj pobunjenih republikanaca koji se protive situaciji "izvanrednog stanja" koje je predsjednik proglasio ne bi li zaobišao Kongres jer mu ne želi dati novac za zid koji Trump želi izgraditi kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata, droge i kriminalaca u SAD.