Divjak: Kurikul povijesti bit će objavljen idućeg tjedna

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da je radna skupina završila rad na kurikulu povijesti pa će on biti objavljen idućeg tjedna.

Uspjeli smo nakon tri runde razgovora, proširena radna skupina jednoglasno je stala iza toga kurikula i to je dobar znak za Hrvatsku, rekla je Divjak novinarima uoči sjednice Vlade. 

Dodala je kako je rad na kurikulu završen jučer, ona će ga danas "imati na stolu", a idućeg će tjedna biti objavljen.

I premijer Andrej Plenković na početku Vladine sjednice naglasio je da se došlo do kraja s aktivnostima koje se tiču svih kurikula.

- Radna skupina s dodatna tri eksperta postigla je kvalitetan konsenzus za kurikul povijesti koji nerijetko izaziva stručne, ideološke pa i političke prijepore. Objava tog kurikula u Narodnim novinama očekuje se sredinom sljedećeg tjedna. Važno je da su osjetljive teme povijesti 20. stoljeća poput pitanja zločina i holokausta primjereno zastupljene u kurikulu na način nedvojbenog demokratskog nepristranog određenja prema svakom totalitarnom i autoritarnom sustravu. Tema Domovinskog rata temelj je suvremene Hrvatske  primjereno je i detaljno obuhvaćena u kurikulu, i u skladu je sa saborskom Delkaracijom o Domovinskom ratu, rekao je Plenković.