Pompeo: Zabrana izdavanja viza istražiteljima i sucima ICC-a

SAD će uvesti ograničenja za izdavanje viza osobama koje sudjeluju u istragama Međunarodnog kaznenog suda (ICC), što je mjera kojom se želi spriječiti da sud progoni SAD i njegove saveznike zbog zločina u Afganistanu, objavio je u petak državni tajnik Mike Pompeo.

Trumpova administracija u rujnu prošle godine najavila je da će, ako sud otvori istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, razmotriti mogućnost da istražiteljima i sucima ICC-a zabrani ulazak u SAD, zamrzne njihovu imovinu u SAD-u i procesuira ih pred američkim sudovima. Pompeova izjava prvi je korak u tom smjeru.

- Objavljujem politiku prema kojoj će SAD uvesti ograničenja za izdavanje viza pojedincima koji sudjeluju u istragama ICC-a protiv američkih vojnika. Cilj tih ograničenja je da odvratimo ICC i od progona naših saveznika, uključujući Izraelce, bez njihova pristanka, rekao je Mike Pompeo na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Direktorica Human Rights Watcha Andrea Prasow tu je odluku nazvala "nasilnim pokušajem kažnjavanja istražitelja". "Mjere protiv onih koji rade za ICC šalju jasnu poruku ubojicama i mučiteljima: Vaši zločini proći će ispod radara", rekla je Prasow, pozivajući američke zastupnike da ukinu tu odluku i podrže ICC.

ICC, koji ima 123 članice, uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kada neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinitelje. Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice.