Stručnjaci: "Oružje nisu samo pištolj ili puška - nego i kamera"

U strašnom pokolju u dvjema džamijama u gradu Christchurchu na Novom Zelandu pomahnitali terorist ubio je 49 ljudi. Krvavi pohod prenosio je na internetu. U svoj ubilački čin tako je upleo i tisuće onih koji su snimke gledali. U tome, osim terorizma, stučnjaci prepoznaju i hibridne metode ratovanja.

"Kako prepoznati i suočiti se s novim hibridnim izazovima", bila je tema sigurnosnog foruma u Zagrebu na kojem smo svjetske stručnjake pitali o načinu na koji je izveden napad na Novom Zelandu.

- Mi gledamo slike i snimke, pratimo medijsko izvještavanje i na taj način širi se strah i panika. Tako teroristi utječu na naš život, to je njihovo oružje. Najjače oružje ne moraju biti samo pištolj ili puška, nego i kamera, kazao je prof. dr. sc. Shlomo Shpiro sa Sveučilišta Bar-Ilan u Izraelu.

Iako je snimka ubrzo uklonjena, nemjerljiva šteta već je počinjena. Društvene mreže tomu pokušavaju stati na kraj, ističe NATO-ov stručnjak i dodaje kako Facebook planira zaposliti 30 tisuća moderatora svojih stranica.

- No zbog načina funkcioniranja društvenih mreža, čini se da je riječ o izgubljenoj bitki. Zato je važno stvoriti sustav u kojem će biti teško širiti takve ekstremističke ideje, smatra Sebastian Bay, strateški stručnjak za društvene mreže i komunikaciju iz NATO-a.

- Brisanjem snimaka nakon što su objavljene ne postiže se ništa jer su već na milijunima stranica diljem svijeta. Mislim da je to pogrešan pristup. Na to treba reagirati borbom protiv same ideje terorizma, dodaje Shlomo Shpiro.

U toj borbi potrebna je međunarodna suradnja jer terorizam odavno ne poznaje granice.