Izetbegović: Pozivamo BiH da uputi demarš Hrvatskoj

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da su u njegovoj stranci zaprepašteni informacijama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatske obavještajne službe u BiH, za koju Hrvatska kaže da je besmislena manipulacija.

- Plenković: Besmislene optužbe ne zaslužuju ni komentar
- Medved o Mektiću: Potpuno neodgovorno i neutemeljeno 

Nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je novinarima kazao kako je usvojen zaključak o oštroj osudi obavještajnih aktivnosti iz susjedne države te je upućen poziv pravosudnim tijelima i policijskim agencijama BiH da poduzmu žurne mjere u okviru svojih ovlasti.

- Pozivamo ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš vladi Republike Hrvatske i zatraži službeno očitovanje te zemlje po pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli, kazao je Izetbegović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je optužbu iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlji ocijenio manipulativnom tezom, insinuacijom i  besmislicom, a ocijenio je i da nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu.

Vrh SDA zatražio je i da Tužiteljstvo BiH poduzme sve potrebne mjere pokrene kaznene postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu potkraj prošlog tjedna.

- Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu, a onda ponovo tokom agresije na BiH u razdoblju od 1992. do 1995. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini, izjavio je Iztebegović.