Prosvjed u Beogradu gotov, rok do 15h, onda odluka o novim koracima

Drama koja je počela jučer upadom prosvjednika u zgradu RTS-a nastavila se i danas na ulicama Beograda. Antivladini prosvjednici okupili su se ispred zgrade Predsjedništva Srbije u kojoj je Vučić održavao konferenciju za novinare i glasno tražili njegovu ostavku. Blokirali su izlaze iz zgrade kako Vučić ne bi mogao izaći. 

● 22:30 - Ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu javio se u Dnevnik 3 HRT-a reporter Dragan Nikolić s najnovijim večerašnjim informacijama te što se može očekivati sutra.● 21:00 - Navodno se večeras u Novom Sadu ispred sjedišta Srpske napredne stranke okupilo oko 200 Vučićevih pristaša uz poruke da će "ako treba, i narod braniti državu".

Oporba je i to komentirala. Tvrde da samo neodgovoran i neozbiljan predsjednik države može slati "narod protiv naroda".

Reporter HRT-a Dragan Nikolić javio se uživo i u središnji Dnevnik HRT-a i dao svojevrsnu analizu događaja u posljednja tri mjeseca u Srbiji.
19:10 - Donosimo kratki pregled dana u Beogradu:
18:15 - Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je u govoru prosvjednicima ispred policijske postaje u Beogradu kako daje policiji rok do sutra do 15 sati da pusti na slobodu osobe privedene zbog jučerašnjeg upada u zgradu Radio-televizije Srbije.

Ako se to ne dogodi, organizatori prosvjeda priopćit će kada će se ponovno organizirati prosvjed.

Na njemu neće biti samo prosvjednici iz Beograda nego iz cijele Srbije. Njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost, poručio je Obradović vlastima.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović te drugi čelni ljudi Saveza za Srbiju. Pozvao je policiju da njih uhiti, a ne djecu koju su uhitili.

Okupljene je izvijestio i da su osobe koje su uhićene zbog upada u RTS premještene iz policijske postaje ispred koje prosvjeduju na sud gdje ih se procesuira.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u podne javnosti u povodu ulaska prosvjednika u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS) u subotu navečer i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora prosvjeda da u programu javnog RTV servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda "1 od 5 milijuna".

Vučić je javnosti obećao red i mir i borbu protiv nasilja, uz uobičajeno veličanje i predstavljanje sebe kao žrtve.

Prosvjedi "1 od 5 milijuna" počeli su nakon premlaćivanja jednog od oporbenih političara, Borka Stefanovića, a već mjesecima traži se Vučićeva ostavka, pošteni izbori i sloboda medija.

S najnovijim informacijama iz Beograda u 17 sati javio se reporter HRT-a Dragan Nikolić.
18:00 - Neki od prosvjednika bacali su boce s vodom i kamenje na policijsku postaju "29. novembar" te ima nekoliko privedenih. Obradović je postavio policiji zahtjev da se uhićeni puste sutra do 15 sati. Ako to ne bude, rekao je da će se onda dalje odlučiti što će prosvjednici "1 od 5 milijuna". Za danas je prosvjed gotov i prosvjednici se razilaze.

Inače, ispred policijske postaje bilo je manje prosvjednika nego ispred Predsjedništva Srbije, javljaju srbijanski mediji.

17:20 - Nakon što je to učinio Vučić u podne i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković usporedila je vođe Saveza za Srbiju s fašistima. Rekla je da se služe fašističkim metodama i da napadom na medije i institucije žele izazvati kaos na ulicama Beograda jer su svjesni da gube podršku građana, čak i onih koji su bili sudionici prosvjeda.

17:10 - Roditelji uhićenih mladića pušteni su u zgradu policijske postaje ispred koje su bili zajedno sa prosvjednicima kako bi vidjeli svoju djecu.

17:00 - Vođa Saveza za Srbiju Boško Obradović pozvao ministra unutarnjih poslova Nebojšu Stefanovića, koji je u dvorištu policijske postaje, da izađe i razgovara s roditeljima uhićene mladeži.● 16:50 - Predsjednik Vučić napustio je zgradu Predsjedništva Srbije.

● 16:20 - Prilaz policijskoj postaji je blokiran, čuvaju ju specijalne policijske snage.

● 16:00 - Vođa Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas objavio je na Twitteru kako je i on krenuo u policijsku postaju da ga uhite zajedno sa Obradovićem, Lutovcem i Zelenovićem.
● 15:50 - Prosvjednici na putu do policijske postaje zaustavili su se nakratko ispred zgrade Radio-televizije Srbije koju čuva policija. Skandirali su direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću "Ostavka". Poručili su da će doći kasnije natrag te da nastavljaju prema policijskoj postaji.

● 15:45 - MUP Srbije priopćio je kako je identificirano i privedeno više osoba zbog sumnje na razna kaznena djela tijekom upada u zgradu RTS-a, između ostalog nekoliko njih zbog upada s motornom pilom, kao i osoba koja je razbila staklo na ulaznim vratima te nekoliko njih zbog sukoba s policajcima.

● 15:15 - Prosvjednici su na putu prema policijskoj postaji.

● 15:00 - Obradović je pozvao okupljene ispred Predsjedništva Srbije upute prosvjednom šetnjom do policijske postaje koja je privela Pavla Cvijića zbog upada u zgradu RTS-a.

● 14:37 - Na Instagramu je pak objavljeno da Vučić i njegov ministar policije Stefanović, dok je Predsjedništvo blokirano - unutra igraju šah.
● 14:15 - Vojni sindikat Srbije objavio je u nedjelju da je za izgred na Radioteleviziji Srbije (RTS) u subotu navečer kada su prosvjednici upali u zgradu nacionalne televizije odgovorna i vlast i oporba te je poručio da je vojska uvijek uz narod i vlasti moraju znati da ne smiju silu upotrijebiti protiv naroda. 

● 13:56 - Neki od organizatori rekli su da je policija počela privoditi neke od prosvjednika.

● 13:50- Može birati hoće li biti čovjek i podnijeti ostavku ili će biti štakor i izaći štakorskim kanalima, rekao je Boško Obradović iz stranke Dveri.

● 13:45 - Ispred zgrade predsjedništva na Andrićevu vijencu demonstranti su uzvikivali "Uhitite Vučića" i "Gotov je, gotov je". Na ulici pored Predsjedništva u međuvremenu je parkiran kamion, tzv "šetalica", koji je natovaren ozvučenjem i prati subotnje prosvjedne šetnje "1 od 5 milijuna" s kojeg se obraćaju čelnici oporbe i pristaše prosvjeda iz javnog života.

● 13:28 - Srbija se oslobodila straha i stekla legitimno pravo na samoobranu. Ovo je samoobrana dostojanstva i budućnosti, poručio je prosvjednicima Siniša Kovačević. 

● 13:20 - Vuk Jeremić, kojega je Vučić nazvao "liderom tajkuna", poručio da je će predsjednik Srbije "pasti prije Uskrsa". Nije vjerovao kad su mu rekli da ćemo se okupiti. Rekao je nema šanse, prevario se, vikao je Jeremić.

● 13:10 - Jedan od govornika poručio je "da ništa nije gotovo, da tek počinje" te je pozvao na ostavke Aleksandra Vučića i Anu Brnabić. Također, organizatori prosvjeda u centru Beograda pozivaju masu da naprave obruč oko Predsjedništva i da blokiraju izlaze.

● 12:53 - Nećemo dopustiti da izađe, viče jedna od govornica.

● 12:50 - Nećemo dopustiti Aleksandru Vučiću da uništava ovu zemlju, poručio je Borko Stefanović iz Ljevice Srbije pozivajući prosvjednike da ostanu mirni i ne sukobljavaju se s policijom.

Blokirani su svi ulazi i izlazi iz zgrade Predsjedništva, tako da ga ne mogu napustiti niti novinari, ali niti sam Aleksandar Vučić. Dogodio se i fizički obračun prosvjednika s policijom.

12:25 - Za vrijeme konferencije za medije Aleksandra Vučića, ispred Predsjedništva su se mogli čuti zvižduci te povici "Ostavka, ostavka" i to od spomenutog Obradovića te drugih. Navodno je i bačen suzavac "kod zgrade Londona".

Neki su i probili ogradu te su pokušavali ući u zgradu.Vučić: Branit ću Srbiju od fašističkih siledžija i tajkunskih batinaša

Istodobno, nad čelnikom Dveri Boškom Obradovićem primijenjena je sila od strane policije. Navodno nije priveden, već mu ne daju da se približi Predsjedništvu.

12:15 - Šutjeli smo mjesecima na uvrede od fašista Obradovića te tajkuna Đilasa i Jeremića. Država Srbija neće dopustiti da nasiljem ugrožavate bilo koga. Svi koji misle da nasiljem, napadima i fizičkim napadima da mogu ostvariti političke rezultate, grdno se varate. Svi ovi što viču okolo, sve dopuštamo iako nije prijavljeno. Sve dopuštamo dok ne dođe do nasilja. Sve se događa jer je puno malo ljudi na prosvjedima nego prije. Buka je velika zato što fašist Obradović te tajkuni i Đilas žele natrag na vlast. Žele opet pljačkati, a nervozni su jer znaju da su završene istrage oko određenih tajkuna. Neki tajkuni ih medijski i financijski podržavaju. Valjda su mislili da neću smjeti ovamo doći. Branit ću Srbiju od fašističkih siledžija i tajkunskih batinaša, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te zatim dodao:

- Naišli su na tvrd orah. Ja ih se ne bojim. Nije njima meta RTS, već taj koji se ne boji im reći da su najgori lopovi. Provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije i to im smeta. Ekonomski i vojno smo neusporedivo jači. U ovakvim uvjetima nitko nikada nije održao neku konferenciju za novinare. Strah od huligana, batinaša te fašističkog lidera Boška Obradovića ne smije postojati. Molim pristojne ljude da ne sudjeluju u nasilju jer će svi koji će u tome budu sudjelovali, odgovarat će pred zakonom.

Dodaje "da ovo šalje lošu sliku u svijet", i to prema investitorima koji žele ulagati u Srbiju.

Prilog iz podnevnog DnevnikaSTARO: Prosvjednici već tri mjeseca u Beogradu i u desecima gradova Srbije traže slobodu medija i ostavku šefa države. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je osudila ulazak prosvjednika i pojedinih čelnika oporbe.

- Najoštrije osuđujem nasilje Saveza za Srbiju i jednog dijela sudionika prosvjeda '1 od 5 milijuna' koji su upali u zgradu Radiotelevizije Srbije prijeteći novinarima i urednicima javnog servisa. Ovaj vandalski čin (Dragana) Đilasa, (Boška) Obradovića, (Vuka) Jeremića jasno pokazuje da od prvog dana planiraju da izazovu nerede i da na nasilan način smijene legitimno izabranu vlast, rekla je Brnabić agenciji Tanjug.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić nije bio u zgradi RTS-a.

Direktor RTS-a Dragan Bujošević, čiju ostavku prosvjednici traže, ispričao se zaposlenicima javnog TV servisa što im on "i država nisu omogućili da rade svoj posao" i "što nisu mogli pripremiti redovite informativne emisije".

Bujošević je, gostujući u izvanrednim vijestima u subotu oko 23.45 sati,  ocijenio da su prosvjedi sinoćnjim upadom "izgubili legitimitet" i da su predstavnici oporbe htjeli "mimo zakona" određivati programsku shemu i uređivačku politiku.

Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je "uspostavljen red u zgradi RTS-a" te najavio da će idućih dana biti poznate informacije o prekršajima i kaznenim djelima sudionika sinoćnjih događaja u zgradi RTS-a.

- Bez prevelike uporabe sile, policija je zaštitila sve koji rade na RTS-u i, poštujući zakon, uspostavila javni red i mir u toj zgradi, a sve one koji su pokušavali da učine nešto nasiljem, iz te zgrade izbacila, rekao je Stefanović na drugoj izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu ulaska prosvjednika i predstavnika oporbe u zgradu RTS-a.

Predstavnici oporbe pozvali su građane da se u nedjelju okupe ispred ureda predsjednika Srbije, čije obraćanje javnosti je najavljeno za nedjelju u podne.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je večeras da je "jedini zahtjev" večeras da se predstavnici demonstranata javno obrate.

"Javni servis već mjesecima ignorira prosvjede. Policija je intervenirala očito prema zapovijedi ministra unutarnjih poslova. RTS očito ignorira sve, čak i kad se ušlo u njihovu kuću, u zgradu RTS-a. To je servis laži, a ne javni servis građana koji ga plaćaju", rekao je Lutovac za N1.