Podrška Grabar-Kitarović inicijativi #spasime

- Ovo je bio sastanak od simboličke važnosti za ovu inicijativu - predsjednica ju je podržala, mi smo razgovarali o potencijalnim modelima, obzirom da smo svjesni njezinih ovlasti po pitanjima naših zahtjeva i pokušat ćemo naći model u kojem će ona i javno podržati ono što radimo. Što se tiče jučerašnjeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, on je za nas bio konkretniji, mnogo važniji u konkretnijim pitanjima i tamo smo naišli na dobru volju - to je moj osobni dojam, rekla je Jelena Veljača, predvodnica inicijative #spasime nakon današnjeg sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović nije bila na prosvjedu u subotu, što je obrazložila privatnim obvezama, o čemu Veljača nije htjela u javnosti govoriti. Kazala je samo da su tu temu prošli vrlo elegantno i damski. Bilo joj je važno što je Grabar-Kitarović pročitala njihove zahtjeve, što joj je osobno bilo jako važno. Veljača je ponovila da predsjednica nema ovlasti da na te zahtjeve reagira onako kako je reagirao premijer Plenković i ministri. Ponovila je kako su zaista spremni za suradnju i uključit će i stručnjake u tu priču. Daljnji koraci su osnivanje radnih skupina u svakom ministarstvu, vezano uz konkretne zahtjeve.

Veljača je rekla da će medijima biti dostupna imena i prezimena stručnjaka u najkraćem mogućem roku - trenutno pregovaraju s udrugama koje imaju stručnjake u svojim timovima.

Veliki prosvjed #spasime na kojem se u subotu u nekoliko gradova - okupilo više tisuća ljudi, donio je prve rezultate. Predstavnike inicijative jučer su primili  premijer Andrej Plenković i ministrice Nada Murganić, Blaženka Divjak te ministar Dražen Bošnjaković. 

Jučer je dogovoreno je da će se u što kraćem roku uspostaviti linija pomoći za žrtve nasilja te otvoriti sigurne kuće u svim županijama. Predstavnici inicijative traže - da se nasilje u obitelji ne tretira kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Dok se zakon ne izmijeni, svim bi žrtvama nasilja do kraja godine 24 sata dnevno mogla biti dostupna telefonska linija pomoći.

Ministrica Nada Murganić sinoć je gostovala u HRT-ovoj Temi dana, rekla je da podržava svaku inicijativu i ovaj medijski prostor koji su oni zauzeli svakako će dobro doći svima koji imaju jednaki cilj - što veću zaštitu i prevenciju od nasilja.