Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor!

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu zatvora ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna.

Škare Ožbolt o Haškom sudu: Ima puno prostora za hrvatsko djelovanje
- "Majke Srebrenice" otputovale u Haag 
- U srijedu konačna presuda Radovanu Karadžiću
- Karadžiću 40 godina zatvora - kriv je za genocid u Srebrenici, teror u Sarajevu i istrebljivanje
- Karadžić: Za rat u BiH krivi su svi osim Srba 

15.15.
Presuda izrečena ove srijede govori da je Žalbeno vijeće potvrdilo zaključke prvostupanjske presude o odgovornosti Karadžića za etničko čišćenje Muslimana i Hrvata u BiH, za genocid u Srebrenici, za višegodišnje teroriziranje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, kao i o sudjelovanju Karadžića u četiri udružena zločinačka pothvata u okviru kojih su ti zločini počinjeni.

Žalbeno vijeće potvrdilo je dio presude raspravnog vijeća ICTY-a kojim je Karadžić oslobođen krivnje po optužbi za genocid u drugim općinama u BiH - Prijedoru, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskog Mostu, Vlasenici i Zvorniku te odbacilo je taj žalbeni osnov tužiteljstva.14.59. Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. U sudnici se mogao čuti pljesak, ali i zvižduci.

14.58. Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona te običaja ratovanja.

14.56. S obzirom na sudjelovanje u više udruženih zločinačkih pothvata, Žalbeno vijeće podcjenjuje težinu njegovih zločina i njegovo sudjelovanje u njima. Prema sucu Joensenu, ovi zločini su neviđenih razmjera i brutalnosti.

14.54. Vijeće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se njegova kazna uspoređuje s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

14.53. Trenutno se Vijeće bavi visinom kazne.

14.51. Žalbeno vijeće nije uvjereno da je tužiteljstvo ponudilo dokaze da je genocidna namjera dokazana na osnovu kontakata koje je Karadžić imao s ljudima na terenu.

14.48. Tužitelji nisu dokazali da je Sud pogriješio kod prvostupanjske presude, a vezano uz presudu da nije bilo genocida van Srebrenice.

14.42.
Djelovao je te je bio svjestan da se zločini čine. Znao je za zarobljavanje UN-ovih vojnika te talaca.

14.41. Odbija se Karadžićeva žalba u dijelu u kojoj je upotrebljavao direktivu 7, čišćenje srebreničke enklave od muslimana. Time je potvrđena presuda udruženo-zločinačkog pothvata za Srebrenicu, progon Bošnjaka te genocid u Srebrenici.

14.40. Žalbeno vijeće odbilo je sve navode optuženog koji se tiču trenutka saznanja za ubojstva u Srebrenici i nakon pada Srebrenice, a što je činilo osnovu žalbe optuženog. Same tvrdnje prvostupanjskog vijeća bazirale su se na sastancima koje je imao tijekom srpnja 1995. godine.

14.37. - Dokazi o oslobođenju nekoliko osoba u Srebrenici ne ukazuju da nije postojala genocidna namjera, rekao je sudac Joensen.

14.33. Progon Bošnjaka s područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, djece i staraca.

14.30. Nisu pronađene greške u zaključcima prvostupanjskih sudaca vezano uz progon Bošnjaka s područja Srebrenice.

14.17. Žalbeno vijeće zaključilo je Karadžićevu namjeru da sudjeluje u udruženom zločinačkom pothvatu za zločine u Sarajevu na osnovi brojnih dokaza i izjava, rekao je sudac Joensen.

14:15. Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbene osnove Karadžića do sada, a u tijeku je čitanje sažetka žalbene presude.

14.10. Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u Studiju 4 te komentirao očekivanja obitelji koje žele još strožu kaznu za Radovana Karadžića.

- Bilo bi simbolički važno da dobije doživotnu kaznu. On je uz Miloševića i Kadijevića najodgovorniji. Od otprilike 140 tisuća ubijenih u ratu u bivšoj Jugoslaviji, u BiH je ubijeno oko sto tisuća ljudi. Tu je najodgovornija srpska strana, odgovoran je i kriv Radovan Karadžić. Čovjek koji je bitno suodgovoran za rat. Koliko je izgledno da će biti osuđen na doživotni zatvor, teško je reći.

14.06. Sudac Vogn je pročitao žalbene navode Haškog tužiteljstva i obrane.

14.05. Počelo je izricanje presude Radovanu Karadžiću.

14.00. - Očekujem da će Žalbeno vijeće ispraviti prvostupanjsku presudu i da će ga osuditi za genocid u šest općina 1992., iako je genocid počinjen u cijeloj BiH. Nije nam bitna visina kazne, već što će u presudi pisati, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica udruge "Žena - žrtva rata".
13.05. Donosimo iz arhive prilog o Radovanu Karadžiću iz 22. srpnja 2008. godine kada je uhićen pod imenom Dragan Dabić, nakon što se godinama vješto skrivao.12.40. Pred sjedištem Mehanizma za međunarodne kazne sudove (MICT) izbio je u srijedu manji incident kada je policija zatražila skidanje transparenta na kojemu je pisalo "Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust".

Policajci su se nositeljima transparenta obratili s obrazloženjem kako isticanje Hitlerovog imena nije primjereno te su stoga zatražili uklanjanje transparenta na kojemu je stajao taj natpis.

Natpis su postavili članovi Antidejton skupine iz BiH, a njihov predstavnik Mihad Aličković je kazao kako su oni samo pokušali podsjetiti na razmjere zločina i nisu željeli slati neprimjerene poruke.

- To su povijesne činjenice, kazao je Aličković, kojemu su nakon toga uputili upozorenje kako neće moći ući u sudnicu ukoliko ne ukloni transparent.

On je nakon toga kazao kako će to učiniti, no uklanjanje transparenta potom su spriječile članice udruga koje okupljaju majke Srebrenice.

12.30. - Očekujemo da se potvrdi presuda koju je dobio i da genocid ne može izbjeći ni pod koju cijenu, istaknula je Sehida Abdurahmanović.

Fazila Efendić izgubila je svoje najmilije. Nada se pravdi.

- Sve osim doživotne kazne za nas će biti teško prihvatljivo. Isto sam svjesna da se ne pitaju niti majke, niti supruge, već će biti onako kako će politici odgovarati.
12.05. U podnevnom Dnevniku iz Haaga se s posljednjim informacijama javio naš reporter Tihomir Vinković.
11.55. Hamdija Eldžić bio je zatočen u tri logora na području Prijedora. Zajedno sa sugrađanima iz Kozarca očekuje drugostupanjsku, pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću. Ističe da se zločin, koji se dogodio na području Prijedora i Kozarca ne smije zaboraviti.

- Ubijeno je negdje oko tri i pol tisuće ljudi. Kozarac još uvijek traga za oko 800 nestalih, ne znamo gdje su. Nema kosti, nema ničega.11.35. - Svi znaju i misle da taj sud nije pravičan i da se ne sudi u skladu s pravom. Taj sud nije u funkciju pomirenja, pa će se u okviru tog ambijenta i očekivanja stvari događati, komentar je Milorada Dodika uoči presude Radovanu Karadžiću.
11.15. - Tamo se jesu dogodili zločini te za njih moraju odgovarati oni koji su ih počinili. No nije postojao nikakav dogovor o činjenju bilo kakvih zločina da bi se to stavilo na teret bilo kome prema zapovjednoj odgovornosti ili po tom izmišljenom udruženom zločinačkom pothvatu, tvrdi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba u Republici Srpskoj.
11.10. "Vjerujemo u pravdu, kriv je", "Srebrenica 11.7.1995.", "Da se ne zaboravi - da se ne ponovi", neke su od poruka istaknute na natpisima koje su okupljeni držali pred sjedištem MICT-a uz fotografije ubijenih i nestalih tijekom rata u BiH.

Među njima je bila i Kada Hotić, potpredsjednica udruge "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" koja je tijekom srebreničkog genocida 1995. ostala bez ukupno 56 članova uže i šire obitelji uključujući sina i muža. Ona nema dvojbi o Karadžićevoj krivnji i očekuje da će mu sud izreći najveću moguću kaznu odnosno doživotnu robiju.

11.04.  Obitelji stradalih u Srebrenici okupljaju se u Haagu uoči pravomoćne presude Radovanu Karadžiću.

10.45. Član tima obrane Radovana Karadžića, Goran Petronijević, vjeruje da bi pravomoćna presuda mogla biti bitno drugačija.

- Ako suci sagledaju cIjelokupno stanje i sve dokaze koji su izvedeni u tijeku prvostupanjskog postupka, očekujemo daleko povoljniju presudu.
9.08. - Danas u mislima i srcu s majkama Srebrenice. Da se njihova i patnja tisuća onih koji oplakuju najmilije,bar na trenutak ublaži, napisala je bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru.

Presuda Karadžiću bit će objavljena dvije godine nakon što je on pred raspravnim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Krivim je proglašen i po točkama optužnice koje su ga teretile za protupravne napade na civile te za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Prvostupanjskom presudom donesenom nakon suđenja koje je počelo još 2009. a trajalo punih 499 dana pri čemu je iskaze dalo čak 586 svjedoka, Karadžić je oslobođen krivnje po optužnicama za genocid u drugim općinama u BiH, a tužiteljstvo MICT-a žalilo se upravo na taj dio presude te je zatražilo njezinu izmjenu kao i izricanje doživotne kazne zatvora.

Karadžićeva obrana u svojoj je pak žalbi tražila oslobađajuću presudu uz tvrdnju kako tijekom dokaznog postupka nije utvrđena njegova krivnja ni po jednoj točki optužnice.

Pravomoćnu presudu Karadžiću objavit će vijeće kojemu predsjedava sudac iz Danske Vagn Prusse Joensen, a članovi su William Hussin Sekule iz Tanzanije, Jose Ricardo de Prada Solaesa iz Španjolske, Graciela Susana Gatti Santana iz Urugvaja te Portugalac Ivo Nelson de Caries Batista Rosa.

Na izricanje presude u Den Haag doputovali su brojni predstavnici udruga iz BiH koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih tijekom ratnih sukoba u toj zemlji od 1992. do 1995. godine.