Živi zid kazneno će prijaviti minstre zbog brodogradnje

IDS, PGS i Lista za Rijeku, a zatim i Živi zid u Saboru su održali konferencije za novinare o hrvatskoj brodogradnji. Tulio Demetlika i Silvano Hrelja uputili su apel Vladi da Uljaniku pruži još jednu priliku za opstanak, a Živi zid najavio je kaznene prijave protiv ministra Darka Horvata, HBOR-a i još pet ministara zbog navodno nezakonitog pogodovanja i subvencijske prevare u kreditiranju Tomislava Debeljaka, strateškog partnera Uljanika. 

Za danas je najavljen sastanak koalicijskih partnera na kojemu će se iznijeti podaci o troškovima stečaja i troškovima restrukturiranja Uljanik grupe.

- Sve to su gledali i drugi ministri koji su po službenoj dužnosti u nadzornom odboru HBOR-a. To su gospodin Zdravko Marić, Gari Cappelli, Tomislav Tolušić, Predrag Štromar, Gabrijela Žalac. Dakle, protiv svih njih također ide kaznena prijava, najavio je Ivan Vilibor Sinčić.

- Svaki put kad je Vlada nešto poduzela oko rješavanja krize u Uljaniku, to je bilo zakašnjelo, nedovoljno i neadekvatno. Uljanik je nažalost postao sinonim za ignorantnost i nekompetentnost ove vlade, izjavio je saborski zastupnik  IDS-a Tulio Demetlika.

- Država je pokrivala gubitke tvrtki u svom vlasništvu i kupovala socijalni mir zadnjih 30 godina i nikada definitvno nije znala što će napraviti s hrvatskom brodogradnjom, kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.