Brexit će skupo stajati EU; SAD, Kina i Rusija će profitirati

Brexit će stajati Europsku uniju do 40 milijardi eura godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je studija njemačke Zaklade Bertelsmann.

Izlazak iz Europske unije bez sporazuma o razdruživanju stajao bi Britaniju 57 milijardi eura godišnje, odnosno približno 876 eura po stanovniku, pokazuje istraživanje Zaklade Bertelsmann.

Ukupno bi zemlje EU-a, bez Britanije, takav ishod stajao 40 milijardi eura, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentirane zemlje, poput Njemačke i Francuske, utvrdi su autori istraživanja.
EU na summitu odlučuje o odgodi Brexita
Za Njemačku bi izlazak Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo 10 milijardi eura godišnje, odnosno oko 115 eura po stanovniku, izračunali su u Zakladi Bertelsmann.

Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi eura a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija.

Istraživanje također pokazuje da bi određene zemlje izvan Europe mogle imati koristi od istupanja Britanije iz EU-a bez dogovora. Tako bi Sjedinjene Države mogle na dobitku od nekih 13 milijardi eura godišnje. U Kini bi plus mogao iznositi oko pet milijardi eura godišnje a u Rusiji oko 260 milijuna eura godišnje.

Uređeni brexit značajno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubitci uglavnom pripisuju carinskim pristojbama i smanjenoj konkurentnosti u Europskoj uniji, uz negativne posljedice po cijene i plaće.

Na razini EU-a gubitak bi prema takvom scenariju iznosio oko 22 milijarde eura. U slučaju Britanije bio bi sveden na 32 milijarde eura dok bi onaj Njemačke bio prepolovljen, na pet milijardi eura.

- Brexit negativno utječe na europske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar Europe pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla postati atraktivnija - konstatira Dominic Ponattu iz Zaklade Bertelsmann, jedan od autora istraživanja.

Drugi je autor istraživanja "Procjene utjecaja brexita na europske zemlje i regije" Giordano Mion sa Sveučilišta u Sussexu.