Eksplozija u kineskoj tvornici: 47 mrtvih, 640 ozlijeđenih

Najmanje 47 osoba je poginulo, a 640 ozlijeđeno u eksploziji i požaru u tvornici pesticida u istočnoj Kini, objavili su kineski mediji.

Eksplozija se dogodila u tvornici u industrijskoj zoni Chenjiagang kod grada Yanchenga u pokrajini Jiangsu. Požar koji je slijedio zahvatio je i okolne tvorničke zgrade, a ugašen je tek danas nakon višesatnih napora vatrogasaca, objavili su mediji.

Ozlijeđeni, njih više od 640, prebačeni su u 16 bolnica, a 32 osobe u kritičnom su stanju, objavile su vlasti i tamošnji mediji. 

Državni mediji prenose kako se istražuju uzroci eksplozije u toj tvornici kemikalija. Videosnimke i fotografije pokazuju požar i razbijene prozore na okolnim zgradama. Među ozlijeđenima su i djeca iz vrtića pokraj industrijskog parka. Tvornica tvrtke Tianjiayi Chemical Company proizvodila je više od 30 organskih kemijskih spojeva od kojih su neki veoma zapaljivi.

Bijes kineske javnosti zbog sigurnosnih standarda u državi raste nakon niza nesreća u rudnicima i tvornicama. Kineski predsjednik Xi Jinping, koji je u posjetu Italiji, zatražio je temeljitu istragu, rekavši da vlasti trebaju ojačati napore kako bi se otkrili uzroci nesreće i spriječilo da se takvi incidenti događaju u budućnosti.