Obilježen Međunarodni dan narcisa

Međunarodni je dan narcisa. I ove se godine diljem naše zemlje obilježio  javnozdravstvenim akcijama u kojima se ističe važnost preventivnih pregleda kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke. Hrvatska je među europskim zemaljama u vrhu po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i kod mlađih žena.

- Od raka dojke godišnje umre oko 1000 žena

Prigodnom prodajom narcisa želi se podignuti svijest javnosti o raku dojke kao velikom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda. Rak dojke izlječiv je u više od 95% slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi. Prošle godine u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke preventivnim pregledima odazvao se najveći postotak pozvanih žena, njih 64%.

U sklopu akcije "Nisi sama - ideš s nama" narcise su se dijelile građanima u Zagrebu. Novac će se donirati udruzi, a iskoristit će se i za opremanje onkoloških odjela bolnica u Zagrebu, Zadru i Dubrovniku. Obilježavanje su podržali brojni saborski zastupnici, nogometaši Dinama i druge poznate osobe.Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na Trgu bana Jelačića postavo je mobilni mamograf u kojemu su žene starije od 40 godina mogle obaviti mamografiju. Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da se akcijom šalje poruka o važnosti borbe protiv karcionoma te dodao kako je posljednjih godina, zahvaljujući odazivu žena na mamografiju, smanjena smrtnost od raka dojke.

Međunarodni Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade. Prvi je put održan 1957. u Torontu. Udruga žena "Sve za nju" organizirala je u povodu toga na Zrinjevcu javnozdravstvenu akciju "Utrka za fajterice".