Mogu li europski pučani bez Orbana?

Uoči izbora za Europski parlament, Europska pučka stranka suspendirala je do daljnjega mađarski Fides i Viktora Orbana iz svojih redova. Hoće li takva odluka imati posljedice na budući izgled Europske unije, mogu li pučani bez Orbana i dalje biti najjača skupina u Europskoj uniji te hoće li Brisel kazniti mađarsku vladu - neka su od pitanja o kojima su u "U mreži Prvog" govorili direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel, politologinja sa Sveučilišta Libertas Jadranka Polović i urednik portala Euractiv pri Jutarnjem Listu, Željko Trkanjec.

Orban
je zapravo već dugo trn u oku Bruxellesa, a i Europskim pučanima se osobito zamjerio na početku predizborne kampanje. No iako je otvoreno kritizirao šefa Europske komisije koji pripada Europskim pučanima iako im se zamjerio i mnogim drugim aktivnostima odlučilo se za suspenziju, Trkanjec smatra da je riječ o kompromisu.

- Mogli bismo reći čak i u ovoj situaciji truli kompromis jer ni jedna ni druga strana nisu bili spremni ići do kraja. Iako je Juncker najavio i tražio da se izbaci Orbana iz Europske pučke stranke, u konačnici se kalkuliralo. Jako se kalkuliralo. Prema svim projekcijama Pučani gube nekih 40-ak zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu. I dalje će biti pojedinačna grupacija, ali taj gubitak je dosta jak. Tako da je još uvijek kalkuliralo se da bi Orbanovi glasovi mogli biti od koristi pa ga treba sačuvati u sustavu, rekao je.
Također smatra da, s druge strane, treba dati do znanja mogućim koalicijskim partnerima, socijalisti i demokrati s jedne strane, liberali s druge strane, da ipak stavljaju Orbana pod kontrolu jer bi im u tom slučaju Orban, da je ostao u poziciji punopravnog člana, postavljao veliki problem pri formiranju te koalicije.

- Tako da je zapravo pronađen jedan kompromis koji će riješiti, pokušali su reći riješiti, stvari do izbora. Što če biti nakon izbora vidjet ćemo. Ali ono što je interesantno da je politička borba bila jako-jako teška. U zadnji trenutak, dakle na sam dan u srijedu kada se glasalo je Janez Janša, šef slovenskih demokrata, pustio svoje pismo upravo preko Euroaktiva.com da bi potaknuo raspravu u smjeru kompromisa, dakle da se ne ide u izbacivanje Orbana jer je dio stranaka koje su podržavale Orbana prijetio raskolom u Europskoj pučkoj stranci. Dakle taj kompromis je na svoj način bio pokušaj da se spasi Europska pučka stranka. Jer tu ima dovoljno stranaka koje stoje čvrsto iza Orbana dok s druge strane imamo čvrste protuorbanovske snage. Dakle naprosto ono što u demokraciji uvijek bude riješeno, a to je kompromis, koji bi trebao neko vrijeme trajati. Kako će trajati, šta će dalje biti, vidjet ćemo. Ali je Orban vrlo jasno dao do znanja da je on pristao na kompromis samo zbog toga da pričeka rezultate europskih izbora, dodao je.