Vodstvo RTV-a u Novome Sadu razgovaralo s prosvjednicima

Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta Jedan od pet milijuna koji drže da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, RTV je zatražio tri dana kako bi odgovorio na zahtjeve koji su predani vodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede.

Drugi zahtjev je, prenosi Beta, da RTV počne "redovito realizirati emisije u kojima će sudionici prosvjeda 'Jedan od pet milijuna', oporbene političke stranke i druge organizacije, imati mogućnost iskazati stajališta". Traži se da i izvještavanje o prosvjedima bude omogućeno i na manjinskim jezicima, da teme budu emitirane i na radiju, kao i na drugim platformama na kojima izvještavaju novinari RTV-a.

Predstavnik prosvjednika Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni.

- Jedan od ključnih razloga naših prosvjeda je stanje u medijima. RTV je neke od naših zahtjeva prokomentirao kao pritisak na slobode rada novinara i redakcija. Mi smatramo upravno suprotno - da ovim činom, inzistiranjem na poštovanju zakona, i na obvezama RTV-a osiguravamo zakonitost i slobodu rada novinara, a u skladu s normama profesije, rekao je Bosnić.

Ravnatelj RTV-a Miodrag Koprivica rekao je da su primili pisane zahtjeve predstavnika prosvjeda, ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu suglasili o temi izvještavanja i ocjenama o tome kako je RTV informirao o prosvjedima, navodi Beta.

Prema njegovim riječima, dijelove zahtjeva prosvjednika u RTV-u smatraju "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa", a to su prije svega zahtjevi o minutaži u središnjim informativnim emisijama koje bi bile posvećene prosvjedima. Koprivica je kazao da vodstvo RTV-a ne bi voljelo da "netko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis".