Ničeno: Rute migranata mijenjaju se na tjednoj bazi

Hrvatska granična policija na području planine Plješivice jučer je pronašla 15 migranata koji su nezakonito prešli granicu. Teren kojim su se kretali vrlo je nepristupačan, na tom području još ima i snijega. Čim se vrijeme proljepšalo, ilegalni migranti odvažili su se na prelazak granice između Hrvatske i BiH. Žena je bila u lošem stanju, policiji je rečeno da je trudna te je na kraju završila u gospićkoj bolnici. U skupini Tunižana i Libijaca bilo je četvero maloljetnika kojima je ponuđen azil. Ostali su u postupku readmisije, tj. vraćanja u BiH. Lokalno stanovništvo na ovakve se situacije naviknulo.

Nešto slično dogodilo se i u siječnju ove godine, kada su maloljetni migranti podcijenili Plješivicu i gotovo se smrznuli.

Na telefonskoj vezi u Temi dana govorila je ravnateljica Opće bolnice Gospić, dr. Sandra Čubelić.

- Radilo se o mlađoj ženskoj osobi 1985. godište koja je dovezena s područja Korenice. Bila je izuzetno iscrpljena, podhlađena, u relativno lošem stanju no ne životno ugrožena. Pregledom i testovima je potvrđeno da nije bila trudna. Obrađena je tijekom 5, 6 sati i otpuštena u pratnji policije, objasnila je.

Rekla je da se ne bi moglo govoriti o većem migranata, već da su to sporadični slučajevi.

- Svi su naravno dobrodošli u našu bolnicu, ali to su rijetki slučajevi, ustvrdila je. 

U studiju je gostovao pomoćnik glavnog ravnatelja policije načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Komentirajući navodnu trudnoću Tunižanke, rekao je da se ne radi o nesporazumu.

- Bila je od početka riječ o ženskoj osobi koja je bila toliko iscrpljena da više nije mogla hodati. Mi smo odmah na teren uputili ekipu za spašavanje zajedno s hitnom pomoći. Oni su je odnijeli s vrlo nepristupačnog terena. Imala je na sebi dijelove odjeće što je ukazivalo na to da se radi o trudnici, rekao je.

- Migranti se ne odlučuju lako za takve izuzetno fizički zahtjevne rute. Morate biti u jako dobroj kondiciji za to prehodati. No beskrupuloznost krijumčara koji ih voze vrlo često ih dovede na pozicije s kojih se oni vrlo često ne mogu micati pa zovu u pomoć, naglasio je.

- U siječnju bilježimo tragični slučaj kada smo doslovno satima hodali kroz snijeg od pola metra i metar dubine, da bi izvukli žensku osobu koja je stvarno bila trudna, donijeli je do bolnice gdje je nažalost rodila mrtvo dijete. To je jedan od tragičnijih slučajeva koji bilježimo. Dogodio se na sličnom mjestu gdje je ova ženska osoba nađena, istaknuo je.

- Ruta se mijenja na tjednoj bazi, čim primjete da smo negdje koncentrirali. Mi koristimo svu tehničku pomoć koju imamo, uz dronove, helikoptere i zrakoplov Frontexa.

Dodao je da je zima bila vrlo blaga pa je i broj ilegalnih prelazaka bio povećan, ustvrdio je Ničeno.