Za UN status Golana nije se promijenio

Za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa "jasno je da se status Golana nije promijenio", rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik Stephane Dujarric nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

- Hamas gađao južni Izrael, stigao i odgovor

Politika UN-a o Golanu zapisana je u odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i ta se politika nije promijenil", rekao je Dujarric. Izrael je okupirao taj dio Sirije u ratu 1967. i pripojio ga 1981. no međunarodna zajednica nije priznala te poteze.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a usvojenom jednoglasno 1981. "izraelska odluka o nametanju zakona, nadležnosti i uprave u okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni proglašena je ništavnom i nevažećom te bez međunarodnih pravnih učinaka". Rezolucijom se od Izraela zahtijevalo da opozove svoje odluke.

Saudijska Arabija u utorak je osudila Trumpovo priznanje aneksije Golana, prenijela je saudijska novinska agencija.

- Pokušaji da se nametne svršeni čin ne mijenjaju činjenice, navodi se u državnom priopćenju koje opisuje Golansku visoravan "u skladu s relevantnim međunarodnim rezolucijama kao okupiranu sirijsku, arapsku zemlju".

To će imati značajne negativne učinke na mirovni proces na Bliskom istoku i na sigurnost i stabilnost regije. Agencija je navela kako je Trumpova odluka jasno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Bahrein je u utorak također kritizirao američku odluku izražavajući žaljenje zbog toga čina i pozvao je na poštivanje međunarodnog prava.