Nobilo: Nema novca u nekoj ladici, nije isisan, već je potrošen

Osumnjičeni u aferi "Uljanik" ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Sudac istrage Duško Tišma o njihovoj daljnjoj sudbini odlučit će na ročištu u četvrtak ujutro.

- Kazneno prijavljeno Uljanikovih 12 - evo za što se točno terete
- Marić ne želi komentirati je li se moglo bolje kontrolirati trošenje novca
- Predstavnici Uljanika sastat će se s predsjednicom
-
Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije veće od milijardu kuna
- "Državnim intervencijama u Uljaniku došao je kraj"
- Kronologija - kako je tonuo Uljanik
- Tema dana: Malverzacije u Uljaniku
- Butković: Sutra je dan D za Uljanik  
Tijek događaja:

13:50
Nakon ispitivanja u ŽDO-u, 12 osumnjičenih vraćeno je u pritvor. Trgovački sud u Rijeci održat će ročište o 3. maju sutra u 11 sati.

11:11 Nobilo kaže da će svi osumnjičeni kod suca istrage biti u četvrtak ujutro. Procjenjuje da bi istraga mogla trajati oko godinu i pol.

11:10 Na konstataciju novinara da su optužbe da su brodogradilišta i državni proračun oštećeni za 1,2 milijarde kuna, Nobilo kaže:

- "Tvrtka A" unutar sustava Uljanik navodno je oštetila "tvrtku B", a onda ona "tvrtku C". Ali taj novac iz Uljanika nije otišao. Istraga će pokazati, ja pojma nemam što se ovdje događalo. Ne dajte ljudima lažne nade, novca nema. Puno je dublja stvar zašto brodogradilišta nisu bila rentabilna, to je puno složenije od kaznenog djela. Tajming samog procesa je politički, da bi se loš efekt sutrašnje odluke Vlade, kojom će Uljanik vjerojatno poslati u stečaj, a 3. maj će biti sačuvan, usmjerio na ove, kako su ih nazvali - "12 žigosanih".

- Ne možete me uvjeriti da je USKOK baš ovaj tjedan izašao s tim, i to nakon osam mjeseci rada. Ako politika može tajmingom pokrenuti postupak kada im odgovara, onda oni mogu i zakočiti kazneni postupak. Nije lijepo živjeti u zemlji u kojoj se "pokreće" i "koči" kazneni postupak ovisno o interesima politike.
Potom je ovaj slučaj usporedio sa slučajem Gabrijele Žalac.

- U svakoj normalnoj državi bi se otvorila istraga. Nju ispituje Povjerenstvo, nekoliko tisuća kazne. U svakoj normalnoj državi dala bi ostavku te bi krenula istraga. Ne kažem da je kriva, ali bi bila istraga. Sumnja postoji, to se vidi iz aviona, a nitko ništa ne pokreće. To je ta moć, kaže odvjetnik Anto Nobilo.

11:05 - Zbog složenosti predmeta, činjeničnog opisa na sedam, osam stranica, naravno da moj klijent nije iznio obranu jer meni će trebati vremena da vidim o čemu se radi. No mogu reći, zbog sprečavanja manipulacija u javnosti, poglavito prema radnicima - niti moj klijent niti bilo tko drugi ne tereti se da je spremio ijednu kunu u vlastiti džep. Nitko se ne tereti da je iz sustava Uljanika uzeo ijednu kunu. Nema isisavanja novca, rekao je odvjetnik Giannija Rossande Anto Nobilo.

10:56 - Izjavu je dao i Goran Marjanović, odvjetnik Antona Brajkovića.10.42 Nakon ispitivanja, osumnjičeni idu kod suca istrage, a to je Duško Tišma. On će odlučiti ostaju li 30 dana u istražnom zatvoru ili će se braniti sa slobode.

10:38 - Nemam vam što novo za reći osim da sam spavao noćas. Branimo se i dalje šutnjom, rekao je odvjetnik Giannija Rossande Anto Nobilo.

10:33 DORH će odlučiti hoće li se protiv osumnjičenih pokrenuti istraga, potom će istražni sudac odlučiti hoće li odrediti istražni pritvor.

10:30 Na ispitivanje je doveden i Gianni Rossanda. Svi osumnjičeni dovedeni su s lisičinama na rukama.

9:55 S ispitivanja u tužiteljstvu izašao je jedan od osumnjičenika, bivši direktor "3. maja" Domagoj Klarić u pratnji odvjetnika Berislava Pavešića. On će biti vraćen u pritvorsku jedinicu.

9:15 Kad su ga dovodili na ispitivanje, jedan je građanin Antonu Brajkoviću dovkinuo "lopove".

9:00 Na ispitivanje su stigli Zdravko Pliško, Veljko Grbac, Silvan Kranjc i Anton Brajković.8:30 U akciji "Uljanik" privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

DORH će odlučiti hoće li se protiv osumnjičenih pokrenuti istraga, potom će istražni sudac odlučiti hoće li odrediti istražni pritvor.

Smatra se da bi u sklopu akcije "Uljanik" idućih dana mogle biti privedene još neke osobe, zato što je istraga i dalje otvorena.    

Predstavnike radnika Uljanika u 15 sati primit će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.  Štrajk radnika i dalje traje.