Aplikacija koja pomaže u borbi protiv disleksije

Iz malenog startup studija u Zagrebu izašla je prva funkcionalna aplikacija koja pomaže djeci i odraslima s disleksijom, koju ima oko 10 % populacije. S pomoću te besplatne aplikacije mnogi će lakše naučiti čitati, a sve sadržaje mogu prilagoditi svojim potrebama.

Aplikaciju koja će pomoći mnogima Petar Reić je razvio kako bi pomogao svojoj supruzi i kćeri. Kaže, djeca s disleksijom su stigmatizirana, ona se uočava prekasno, nedostaje većih istraživanja.

- Kad je kćer krenula u drugi razred osnovne škole i kada joj je dijagnosticirana dislekcija, počeli smo tražit alate i opće informacije o dislekciji i iznenadilo me zapravo da nešto što pogađa 10 % populacije da se tako malo zna, govori.

Danas u svakom razredu u prosjeku sjedi dvoje,troje djece s disleksijom - Petar je prepoznao problem i napravio rješenje jer dostupni fontovi slova osobama s tim poremećajem potpuno su nečitljivi i nerazumljivi. On ih je onda razvio više od 240 - kaže, kvaka je u razmaku između slova, njihovoj debljini i obliku.

- Bit problema je nepovezivanje grafema i fonema slike i zvuka slovnog znaka međutim, ako netko ne automatizira proces čitanja do 11 godine onda problemi sa čitanjem ostaju za cijeli život, kazao je.

Aplikacija ima više od 4000 korisnika, sadržava knjige u posebnim fontovima, a može prepoznati i fotografirani tekst te ga prilagoditi korisniku.

Disleksiju su imali Albert Einsten, Winston Churchill, Pablo Picaso - Omo platforma izašla je danas i na zagrebačku burzu. Sredstva će biti uložena u daljnji razvoj aplikacije, ali i za izlazak na strana tržišta.