Grčić: Ne može se povezivati Milanovićevu vladu s ovim problemima

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić u petak je izjavio da je ponuda strateškog partnera Tomislava Debeljaka za Uljanik bila "prenapuhana, od države se tražilo previše i bio je to oblik ucjene", a Vlada ne može pristati na ucjene privatnog partnera.

Odgođena odluka o Uljaniku - Bulić: Brodosplit i dalje partner

- Vlada jednostavno na to nije mogla pristati. Međutim, još ima prostora pomoći da se zdravi dio brodogradnje spasi, ali mora se tražiti način kako omogućiti nastavak brodogradnje i dovršetak brodova kako bi se smanjio ukupan trošak krize. Kako će to napraviti, ne mogu trenutačno komentirati, ali vjerojatno je za to dobila dodatno vrijeme, ustvrdio je Grčić. Prema njegovoj ocjeni, Vlada očito nije spremna donijeti konačnu odluku o Uljaniku i 3. maju pa je to vjerojatno razlog zašto su i pravosudna tijela odgodila svoju odluku.

- Od 370 milijuna eura u zadnje tri godine ništa nije ugrađeno u novogradnje za koje su jamstva izdana. A ne zna se ni gdje je 96 milijuna 'sanacijskih' eura, rekao je zastupnik SDP-a Branko Grčić.
- Za vrijeme Milanovićeve vlade, kojoj je mandat završio prije tri i pol godine, stvari su itekako štimale. Rezultat naše sanacije je relativno dobar put 3. maja sve do 2017., kazao je Grčić. Dodao je da su "sva jamstva Milanovićeve vlade - činidbena. Okidač cijele krize je od 900 do 950 milijuna kuna razlike ugovorene cijene i stvarne cijene brodova, a ta razlika je identificirana u revizorskom izvješću 2018. godine".