Tsipras u povijesnom posjetu Sjevernoj Makedoniji

Grčki premijer Aleksis Tsipras u Sjevernoj je Makedoniji u povijesnom posjetu kojim se prekida višedesetljetna svađa zbog imena države.

Na prvom putovanju nekog grčkog čelnika susjednoj državi Tsipras je stigao u pratnji deset ministara i više desetaka poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje u poljoprivredno-prehrambenom, energetskom te sektoru infrastrukture.

Uz makedonskog kolegu Zorana Zaeva, grčki premijer želi dokazati da će gospodarstva obiju zemalja profitirati iz sporazuma kojim je prekinuta politička svađa duga gotovo tri desetljeća.- Ovo je povijesni posjet - rekao je Tsipras u intervjuu za službenu makedonsku agenciju MIA-u i pozdravio "novu budućnost" dviju "partnerskih i savezničkih" zemalja.

- Ovo je povijesni dan. Do sad smo samo promatrali kako prilike prolaze i gubi vrijeme. Naše nacije pokazuju kako hrabre odluke pretvaraju u stvarnost nešto što je do jučer bilo nemoguće, poručio je premijer Zaev koji je grčkog kolegu dočekao ispred zgrade vlade, s njim napravio selfie i potom mu pokazao svoj ured. 

Tsipras je  poručio kako je svrha njegovog posjeta gospodarstvo. S njim je u Sjevernu Makedoniju stigla velika poslovna delegacija, a dvije su strane potpisale niz energetskih, prometnih, trgovinskih i vojnih sporazuma. Između ostalog, Grčka će preuzeti zaštitu sjevernomakedonskog zračnog prostora.

Zaev je rekao da će njegova zemlja "imati goleme gospodarske prednosti" od sporazuma. Grčke tvrtke već su obećale uložiti više od "500 milijuna eura" u energetski sektor, rekao je Zaev.

Dvojica premijera bit će i na gospodarskom forumu kasnije danas.

Prespanski sporazum iz lipnja 2018., a koji su u siječnju potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je službenom Skoplju da u veljači obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje. Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO-u i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji.

Službena Atena smatra da ime Makedonija pripada njezinoj povijesnoj baštini i zato je sjevernoj susjedi odricala pravo uporabe tog imena otkako je ona proglasila neovisnost 1991. i napokon je usuglašen kompromisni prijedlog Sjeverna Makedonija.

Nakon sporazuma iz lipnja 2018., dvojica premijera primila su čestitke iz cijelog svijeta, unatoč tomu što su obojica pretrpjela kritike nacionalista u svojim državama.

Tsipras i Zaev predloženi su i kao kandidati za Nobelovu nagradu za mir. Unatoč tomu, nezadovolsjtvo je opipljivo u obje države. U Makedoniji dio javnog mnijenja smatra da je Skoplje učinilo previše ustupaka Ateni.

Predsjednik Đorge Ivanov, blizak oporbenoj desnici, simbolički odbija parafirati zakone koje je prihvatio parlament zemlje koja je promijenila ime. Tsipras je pak jučer priznao da "velik dio grčkog naroda" još izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog sporazuma.