Fortenova grupa i zakup zemljišta

Prenose li se prava na zakup zemljišta koje je imao Agrokor, na novu Fortenova grupu te je li to siva zona - pitali su novinari ministra gospodarstva Darka Horvata. Podsjećamo, mininistar Tolušić zatražio je od načelnika i gradonačelnika da potpišu aneks ugovora o zakupu zemljišta, protiv čega su se mnogi pobunili jer su se tržišni uvjeti znatno promijenili.

- Za mene to nije siva zona, kazao je ministar Darko Horvat. Na pitanje novinara da komentira neformalne izjave nekih gradonačelnika koji nisu potpisali anekse - kazao je da s novinarima ne želi razgovarati "neformalno" te utrčao u zgradu Vlade.

Isto pitanje pitali su novinari ministra Tomislava Tolušića na konferenciji za novinare nakon sastanka s Upravnim odborom Fortenova grupe.

- Od svih sektora poljoprivreda je bila najugroženija. Sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u društvima od sistemskog značaja za RH spasili smo sva mala obiteljska gospodarstva, isplatili sva dugovanja prema njima i zapravo pomogli svim tvrtkama u poljoprivredi da se konsolidiraju. U samom zakonu stvar prenošenja svih prava je stvar od tehničkog značaja. Sve tvrtke u sustavu bivšeg Agrokora bit će prenesene na zrcalne tvrtke. Tako će te tvrtke i dalje biti najveći poljoprivredni proizvođači u Hrvatskoj, a tisuće radnika i dalje će se baviti poljoprivredom, kazao je Tolušić.