Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provela istraživanje o dostupnosti pobačaja

Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece svakoj ženi u Hrvatskoj jamči pravo na prekid trudnoće do desetog tjedna. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provela je istraživanje o dostupnosti pobačaja. Podaci su prikupljeni u 30 zdravstvenih ustanova u kojima se prekid trudnoće može obaviti.

Opća bolnica Našice jedna je od dviju bolnica u Hrvatskoj u kojima se prekid trudnoće ne izvodi. Zaposleni ginekolozi pozivaju se na priziv savjesti. 

U riječkoj i pulskoj bolnici nijedan se ginekolog ne poziva na priziv savjesti. No, zanimljivo, broj prekida trudnoće opada iz godine u godinu.

Priziv savjesti zakonski je reguliran za medicinske sestre i liječnike, ali ne i za primalje.

Prema istraživanju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, čak 59 posto zdravstvenih djelatnika koji su stručni za prekid trudnoće ne obavlja ih zbog priziva savjesti.

S jedne strane moramo osigurati dostupnost usluge, kaže ministar zdravstva, a s druge i zakonsku mogućnost priziva savjesti.

Uz našičku, još jedino bolnica Sveti Duh u Zagrebu ne izvodi pobačaje. Ipak, ured pravobraniteljice smatra da treba povećati dostupnost usluge. Zauzimaju se i za dohodovni cenzus kojim bi zdravstveno osiguranje ranjivim skupinama pokrilo prosječnu cijenu pobačaja od 2200 kuna.