"Očigledno je da su svi digli ruke od nas"

Radnici Uljanika sa strahom očekuju vijesti o sudbini brodogradilišta nakon povratka pomoćnika ministra gospodarstva Zvonimira Novaka iz Bruxellesa. Više o rezultatima sastanka, kako je najavljeno, znat će se tijekom dana. Radnici se nadaju da će to biti odluka o početku restrukturiranja, a ne o stečaju.

- Ako idemo u stečaj, morat će objašnjavati kako to da su nas zavlačili sedam mjeseci jer su mnogi mogli naći posao negdje drugdje, mnogi su mogli biti siti, a ne gladni. Razmišljamo i da tužimo hrvatsku državu za sve patnje i boli i što su nas zavlačili i nisu ispunjavali ono što su nam govorili. Govorili su da idemo u restruktiriranje za tjedan-dva pa za dan-dva, govorili su čak i preko kojih banaka ćemo dobiti plaću. Velika, velika prijevara radnika bit će na djelu, izjavio je Đino Šverko.

Podsjetimo, ministar gospodarstva Darko Horvat ponovio je jučer kako je jedna od mogućih opcija da Jadrolinija gradi brodove u brodogradilištima u Puli i Rijeci. No problem je izazvala njegova nedavna tvrdnja da bi se pritom trebala izuzeti iz procesa javne nabave i gradnju ugovoriti izravnom pogodbom. "Projekt Jadroliniju vidim kao realnu opciju za Uljanik", izjavio je ministar Horvat danas uoči sjednice Vlade. O sastanku u Bruxellesu kazao je kako se radi o sastanku tehničke naravi za koji nema nikakvih spektakularnih očekivanja. 
Cerovac: Očito su svi od nas digli ruke

Sindikalci iz Uljanika upozorili su u četvrtak na neizdrživu situaciju radnika u pulskom brodogradilištu koji su već petnaest dana neprekidno u štrajku.

Da je ponovno uputio dopis premijeru Hini je izjavio predsjednik Štrajkaškog odbora u Uljaniku i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

- Radnika u pulskom brodogradilištu sve je manje, masovno odlaze iz Pule, a dnevno ih Uljanik napušta dvadesetak. Vjerujem da bi taj broj bio i veći kada Uljanikova kadrovska služba ne bi radila samo dva dana u tjednu. U svakom slučaju, situacija je neizdrživa, puno je tu otvorenih pitanja i upitnika, očigledno je da su svi digli ruke od nas, istaknuo je Cerovac.

Obračun IDS-a i HDZ-a oko Uljanika

Zastupnici IDS-a i HDZ-a nastavili su u četvrtak u Saboru međusobno optuživati zbog stanja u pulskom Uljaniku, pa je tako Giovanni Sponza (IDS) optužio vladajuće za nečinjenje i nedogovornost, a Josip Borić (HDZ) uzvratio da im to prebacivanje odgovornosti neće proći.

- Što je Vlada učinila za Uljanik? Nepravovremenom isplatom plaća prouzročila je štrajk, zbog čega je došlo do otkazivanja narudžbi i prouzročena je financijska šteta te izgubljeno povjerenje naručitelja brodova. Vlada je zbog nečinjenja prouzročila naplatu jamstva, nije htjela preuzeti odgovornost i predložiti svoje predstavnike u Nadzorni odbor, poručio je Sponza.

- Rezultat rada Vlade je da radnici više od sedam mjeseci nisu primili plaću, istaknuo je.

- Trideset godina uvjeravate da ste neprikosnoveni na području Istre i da nijedna druga politička opcija na tom prostoru ne vrijedi koliko vrijedi IDS. I danas kad ste sa svojim sposobnostima i kadrovima došli do toga da se devastiralo brodogradilište, pokušavate to ponovno svesti na razinu samo politike", kazao je Josip Borić te IDS-ovcima poručio da im pokušaj sukoba Pule i Zagreba neće proći.

Furio Radin je u ime Kluba nacionalnih manjina) konstatirao da Istra i Pula ni slučajno ne mogu imati odgovornost za situaciju u Uljaniku kao "centrale vlasti", te je savjetovao Vladi da pokuša spasiti Uljanik.

- Perspektiva Uljanika je spas hrvatske brodogradnje! naravno da to košta, ali zemlja bez tradicija i bez održavanja simbola tradicije i vrijednosti je zemlja koja ima problema, naglasio je Radin.