Božinović odbacio povezanost ulaska u Schengen s arbitražom

Slovenski premijer Marjan Šarec sinoć je u intervjuu za slovensku POP-tv komentirao navodne tvrdnje da će Slovenija blokirati Hrvatsku u pristupanju schengenskom sporazumu.

Što se tiče Shengena, Hrvati moraju još mnogo toga napraviti. Evaluacijska komisija rekla je da se to prolongira za budućnost, tako da do one točke, kada bi Slovenija bilo što mogla blokirati, još nismo došli, jer Hrvati ni izdaleka nisu na točki da bi mogli ispunjavati kriterije, rekao je Šarec.Pitanje hrvatskog članstva u Shengenu prevažno je za hrvatsku, slovensku i europsku sigurnost, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Dodao je da hrvatska i slovenska policija dobro surađuju u zaštiti europskih granica te odbacio mogućnost povezanosti ulaska u Schengen s arbitražom.

- Hrvatska i slovenska policija dobro surađuju na granici. Ja sam siguran da slovenski građani cijene ono što radi hrvatska policija štiteći vanjske granice EU. Što se tiče ovog dijela o našoj spremnosti ja bih vas podsjetio da je Hrvatska krajem prošle godine predala dokument Europskoj komisiji u kojem stoji da smatramo da smo ispunili sve preporuke u svih 8 područja. Europska komisija je u ovih par mjeseci 2019. potvrdila to za pet područja i očekujemo u sljedećih par mjeseci da će potvrditi i za preostala tri, komentirao je ministar Božinović izjave Šareca.